Graszoden of kunstgras? Wat past bij jouw tuin?

De geur van gemaaid gras; wie houdt er niet van? Toch kiezen steeds meer mensen voor kunstgras. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten?

Guido van Loon 03 Juli 2018

Ga je voor natuurgras of kunstgras in je tuin? Voor beiden valt wat te zeggen. Natuurgras heeft meer charme terwijl kunstgras weer onderhoudsarm is. Dus hoe bepaal je je keuze?

Soorten natuurgras

Grofweg kun je bij natuurgras onderscheid maken tussen graszoden en graszaad. Graszoden en met name graszaad zijn een stuk goedkoper dan kunstgras. Bovendien kun je dit vrij eenvoudig zelf leggen, zo bespaar je weer op de kosten voor de aanleg.

Daarnaast kennen we drie verschillende gras: speelgras en siergras. Gebruik je je gras intensief dan kun je het beste kiezen voor speelgras. Siergras is minder geschikt voor betreding of intensief gebruik. Siergras bestaat namelijk uit hele fijne grassoorten.

Soorten kunstgras

Kunstgras heb je in diverse soorten grasvezels. De ene vezel behoudt zijn vorm, voelt heerlijk zacht en is beter geschikt voor intensief betreden. De ander wordt juist plat bij intensief gebruik en moet regelmatig opgeborsteld worden.

Onderhoud natuurgras

Bij natuurgras moet je sowieso rekening houden in de lente en zomer rekening houden met 1 keer maaien per week (en extra sproeien bij warm weer). Daarnaast zul je natuurgras 1 of 2 keer per jaar moeten bemesten.

Onderhoud kunstgras

Kunstgras is onderhoudsarm, maar heeft wel wat onderhoud nodig. Denk hierbij aan regelmatig opborstelen met een harde bezem. Bovendien moet kunstgras met een speciale stofzuiger gezogen worden.

Kwaliteit kunstgras

De kwaliteit van kunstgras is voor een leek vaak moeilijk te beoordelen, maar bepaalt in hoge mate de levensduur en uitstraling van uw grastapijt op langere termijn. De sterkte en lengte van de grasvezel, de dichtheid van de sprieten, de slijtvastheid en UV-garantie om verkleuring tegen te gaan, spelen allemaal een rol. Laat u daarom vooraf goed informeren door een specialist.

Beiden soorten hebben dus zowel voor- als nadelen. Het allerbelangrijkste is bij jezelf na te gaan:
- Heb ik de tijd om mijn gazone onderhouden?
- Hoe ligt mijn gazon?
- Heb ik groene vingers?

Heb je weinig tijd of geen groene vingers, dan lijkt kunstgras de beste keuze. Houd ook de ligging van je gazon in de gaten. Op een schaduwplek zal je natuurgras namelijk niet goed groeien. Goed om te weten dus!

Meer informatie? Kijk op Topkunstgras