Foto: 2017/zandbak-tuin-plaatsen.jpg

Aandachtspunten voor een kinderzandbak

Elk kind vindt het geweldig om met zand te spelen. Uren kunnen ze zoet zijn met torentjes maken en een emmertje met zand vol te scheppen.

Wanneer je overweegt om een zandbak aan te schaffen, maakt het voor het kind niet veel uit of je er een koopt bij de bouwmarkt of er een zelf maakt van bijvoorbeeld steigerhout. Wat wel uitmaakt is waar je de bak wilt plaatsen. Zand houdt vocht vast en is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Een van de belangrijkste punten is daarom dat je de bak op een zonnige plaats situeert. Dat mag best in de volle zon. Als je kind erin speelt kan je er een parasol boven zetten. Tegen het bevuilen door katten dek je hem het best af met een stuk plaat of zeil.

De uitvoering van de bak

De meeste zandbakken die je koopt, met name die voor de hele kleintjes, zijn van kunststof. Maak je er zelf een of koop je er een zandbak van hout of beton geniet het de voorkeur de rand af te werken met kunststof. Let er ook op dat voor kinderen van 1-3 jaar de rand niet hoger is dan 25 cm. Bij hen is het bewaren van het evenwicht vaak nog niet goed ontwikkelt en vallen ze makkelijk van de rand bij het erover klimmen of erop staan. Afhankelijk van het speelgedrag van de kinderen, sommigen zijn nu eenmaal wat wilder dan anderen, kan het eveneens verstandig zijn rond de bak een strook rubberen tegels te leggen. Mocht het kind struikelen over de rand valt het niet gelijk een gat in het hoofd.

Houd de bak schoon

We noemden het al eerder, zand is een voedingsbodem voor bacteriën. En niet alleen voor bacteriën, maar ook darmparasieten vinden makkelijk hun weg van de ene gastheer naar de andere via zand. Zowel via uitwerpselen van honden en katten als vlooien die zich een warm plekje vinden in het droge zand raakt je kind makkelijk besmet. Het is daarom heel belangrijk dat er geen huisdieren in de zandbak kunnen komen. Laat je kind ook niet eten tijdens het spelen met zand. Etensresten vervuilen het zand met schimmels.
Onwillekeurig zal na verloop van tijd het zand in de bak toch vervuiling gaan vertonen. Je kan er dan voor kiezen het zand te vervangen of het eruit te scheppen en het op een sterk bouwzeil met een stoomcleaner te reinigen.

Reacties