Foto: Sierbestrating tuin

Grind of kiezels in de tuin

Een tuinpad, siertuin of oprit met grind of kiezels wordt veel gezien de laatste jaren.

En niet voor niets. Grind of kiezels in de tuin zijn stijlvol, strak, voordelig én ook nog eens onderhoudsarm. Want, we willen geen uren bezig zijn met onkruid wieden. Een tuin vol met bloemen en groen is leuk, maar kost ook veel werk! Liever maken we van de tuin een plek om gezellig buiten te eten, te loungen, de kinderen de ruimte te geven, een moestuintje of kruidentuintje bij te houden…kortom: relaxen!

Daarbij zien we onze tuin graag als een verlengstuk van de woonkamer of keuken, zodat we makkelijk van binnen naar buiten gaan. Een tuinpad, terras of siervlak met kiezel of siersplit past hier perfect bij! Maar welke soorten en kleuren grind of steenslag zijn er eigenlijk? Grijze kalksteen steenslag en Ardenner split grijs wordt het meest toegepast. Maar er is nog meer mogelijk! Denk aan een mooie beige kiezelsteen… of een kleurige siersplit. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

Enkele voorbeelden van het gebruik van siergrind of siersplit in verschillende tuinstijlen:

Moderne tuin of parking

Wil je wel een grijstint, maar iets anders dan anders: neem dan een ronde siergrind met egaalgrijze kleur. De ronde vorm geeft een stijlvolle uitstraling. Voorbeelden zijn Nordic grey grind en Nero ebano grind.

Mediterrane tuin

Een mediterrane tuin met warme kleuren? Je tuin vol zetten met zon minnende planten en een olijfboom (die ’s winters naar binnen moeten) is niet per se nodig! Een golvend tuinpad of border met een warmkleurige kiezel erin (denk aan rood, geel of gemêleerde tinten) geeft direct een zuidelijke sfeer! Natuurlijk mogen aardewerken plantenpotten hierin ook niet ontbreken!

Witte siertuin

Wit marmergrind is in België zeer geliefd. In de voortuin een echte eyecatcher, in de achtertuin geeft het flair en stijl aan je terras of siertuin. Ga voor het klassieke Carrara grind of voor Crystal White grind: beiden zijn mooi sneeuwwit en hebben een ronde kiezel.

De uitstraling: ga je voor een ronde of hoekige kiezel?

De manier waarop je grind in de tuin toepast heeft veel invloed op het eindresultaat. Een gebroken steen (split/siersplit) geeft een robuuste uitstraling, een ronde kiezel (grind/siergrind) zorgt voor een zachtere, sierlijke look.

Tip: Werk het geheel netjes af met een tuinafboording, bijvoorbeeld van metaal. Dit maakt je tuin helemaal áf. Een metalen afboording is doorgaans in meerdere kleuren te verkrijgen waardoor je deze ook nog eens perfect kunt laten aansluiten bij de andere kleuren in de tuin.

 

Reacties