Foto: 2021/tuin-winterproof-maken.jpg

Zo maak je je tuin helemaal winterproof

Met de wintermaanden voor de deur is het een goed idee om je tuin voor te bereiden op de kou die eraan zit te komen.

Guido van Loon

Op die manier heb je in de winter een nette tuin en zul je er in de lente en zomer weer volop van kunnen genieten. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Gebruik dan de tips in dit artikel!

Bescherm je planten

Sommige planten kunnen absoluut niet tegen kou of vorst. Ga dus in je tuin na welke planten (of bloemen) dit zijn. De planten in pot die hier niet goed tegen kunnen zul je ergens anders moeten onderbrengen, zoals in de schuur of garage. Dek ze hier goed af met oude lakens of ander isolerend materiaal. De planten die achterblijven en in de grond staat kun je ook proberen te beschermen tegen de kou door ze af te dekken met vuilniszakken of met plastic of glazen platen.

Vergeet niet te snoeien

Kijk eens rond in je tuin om na te gaan welke bomen of struiken wel een snoeibeurt kunnen gebruiken. In veel gevallen zullen ze in of voor december gesnoeid moeten zijn. Wanneer je besluit te snoeien zul je zien dat deze bomen en struiken in het voorjaar weer extra snel zullen groeien. En dat betekent natuurlijk dat je er weer eerder van kunt genieten. Laat die vogelnestjes dan maar weer komen!

Zwembadonderhoud

Heb je een zwembad in je tuin? Dan zul je misschien geneigd zijn om er de komende maanden niet naar om te kijken. Dit is niet verstandig, want zwembadonderhoud is ook in de wintermaanden erg belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld investeren in overwinteringsvloeistof en overwinteringsvlotters. Onderzoek ook de staat van je zwembad filter; is deze aan vervanging toe? Wacht dan niet tot de zomer, maar schaf gelijk een nieuwe aan. Dit scheelt je een hoop werk wanneer de zon weer begint te schijnen.

De tuinmeubelen

Je wil natuurlijk dat je tuinset er volgend jaar nog net zo mooi uitziet als nu. Maak de tuintafel en tuinstoelen daarom goed schoon voordat de winter begint. Hoe langer je de vuiligheid op je tuinset laat zitten, hoe moeilijker je het over een aantal maanden weer schoon krijgt. Daarnaast is het belangrijk om het materiaal goed te beschermen tegen de neerslag die op ons staat te wachten. Dek je tuinmeubelen daarom af met een hoes of zet ze voor zo lang in de schuur, garage of berging.

Extra tip: wil je, wanneer het vriest, zout strooien? Kijk dan uit dat je niet te veel strooit, want dit kan je planten aantasten. Daarnaast kan het voor witte vlekken op je terras zorgen die je er later moeilijk vanaf krijgt. Wil je dit liever helemaal voorkomen? Dan kun je ook met zand strooien!

Reacties