Foto: 2021/Meerstammige-krentenboom-tuin.jpg

Zo snoei je de meerstammige krentenboom

Het is en blijft een belangrijke vraag: ‘’Hoe moet ik mijn meerstammige krentenboom snoeien?’’.

Guido van Loon

Deze vraag horen we ook regelmatig, dus in dit artikel is het tijd dat we er een antwoord op gaan geven! Door goed te snoeien kun je namelijk de mooiste bloesem creëren en een zo fijn mogelijke vertakking

Waarom moet je de meerstammige krentenboom snoeien

De belangrijkste redenen waarom je de boom moet snoeien hebben we natuurlijk al verteld. Indien je mooie bloesem in je tuin wilt, dan raden we het zeker aan om de meerstammige krentenboom te snoeien. De bloesem van de krentenboom is namelijk prachtig wit. Maar ook is het snoeien van de krentenboom belangrijk om een fijne vertakking te krijgen, wat betekent dat de boom lekker dicht groeit en dat je echt het idee hebt dat je naar een volgroeide boom kijkt. Tenslotte is het overigens ook echt beter voor de algehele gezondheid van de boom. Het zou toch zonde zijn om binnen 5 jaar een nieuwe krent te moeten kopen.

Wanneer de krent snoeien

Uit de categorie ‘’belangrijke vragen’’, is dit een goede: ‘’wanneer mag ik de meerstammige krentenboom snoeien’’. Je mag de krentenboom snoeien in de maanden oktober, november & december, maar liever niet tussen januari en maart (wat sommige mensen wel doen). Waarom dat niet mag? Het korte antwoord is: ‘’Dan bloeit de boom dood’’. De sapstromen van de boom komen in januari namelijk al weer op gang van deze boom. Dat houdt in dat de boom weer klaar is om te groeien en niet meer gesnoeid wil worden. Snoeien na januari heeft sowieso invloed op de bloei van de boom. Hopelijk lees je deze blog dus voordat het te laat is. Liever een jaartje niet snoeien dan slecht snoeien! Wil je meer informatie over het snoeien? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Betuwebomen.nl.

Hoe de krentenboom snoeien

We weten nu dus waarom het belangrijk is om te snoeien en wanneer te snoeien, maar we weten nog niks over hoe we moeten snoeien. Er zijn 2 soorten manieren om een meerstammige boom te snoeien, die worden hieronder beschreven.

De twijgen afknippen

Dit is een zeer geschikte manier om de fijne vertakking te creëren. Het doel is om de nieuwe twijgen goed af te knippen, zodat er op sommige plekken weer nieuwe takken gaan groeien. De boom zal namelijk proberen de schade te herstellen op die plekken!

De meerstammige boom drastisch snoeien

Bomen kunnen we verjongen. Dit doe je door de meerstammige boom drastisch te snoeien op ongeveer 50 centimeter. We raden aan om dit te laten doen door een hovenier!

Wat je sowieso mag snoeien
1. Dode/zieke takken
2. Kruisende takken
3. Takken waar je last van hebt

Kortom: niet krenterig zijn met snoeien!

Reacties