Foto: gardena-aquacount-tuin-water

Slim, duurzaam en innovatief: tuinwaternieuws 2022

Tuinspecialist GARDENA presenteert diverse slimme, duurzame en innovatieve producten.

Ze dienen voor optimaal gemak en helpen bij verantwoord watergebruik in de tuin. Zo verspil je geen kraanwater. Vanaf het tuinseizoen van 2022 kun je water tappen zonder spetteren, waterverbruik aflezen, de planten watergeven op zonlicht en de lichtgewicht textielslang Liano opbergen aan de kraan.

Geen gespetter

GARDENA is de uitvinder van het lekvrije systeem waarbij je met één klik een tuinslang aan de kraan kunt verbinden. Dat begint met het kraanstuk. Dat kun je gewoon laten zitten ongeacht of je er een slang aan hebt gekoppeld. Alle kraanstukken van GARDENA hebben standaard een antispat-functie gekregen. Die zorgt voor een strakke, verticale straal. Je vult gieters en emmers of wast je handen zonder gespetter. Drie kleine kunststof vinnen in het kraanstuk concentreren de waterstraal, waardoor jij en de omgeving droog blijven. Het water komt alleen daar terecht waar het zijn moet.

Waterverbruik meten

Duurzaam tuinieren betekent bewust en zorgvuldig omgaan met natuurlijke bronnen. Bijvoorbeeld door inzicht te krijgen in het watergebruik in de tuin om zo waterverspilling tegen te gaan. GARDENA introduceert AquaCount, een UV- en vorstbestendige watermeter voor aan de buitenkraan en een broes en zwenksproeier met geïntegreerde watermeter. Je bevestigt ze eenvoudig via het GARDENA kliksysteem aan kraan of tuinslang. Het waterverbruik kan je aflezen per dag, per seizoen, per sproeibeurt en op actueel verbruik. De AquaCount watermeter is ook een ideaal hulpmiddel voor het tappen van een bepaalde hoeveelheid water. Bijvoorbeeld voor bezitters van koikarpers. Zij moeten de vijver wekelijks voorzien van 10% vers water. Ook handig voor campereigenaren die de inhoud van hun watertank zo kunnen monitoren.

Watergeven op zonlicht

GARDENA heeft diverse druppelsystemen ontwikkeld. Doordat je de druppelaars bij de voet van de planten positioneert, komt het water direct waar het moet zijn: bij het wortelgestel. Je geeft de planten dus zeer efficiënt water. Nieuw is de AquaBloom met waterreservoir. Het is een volautomatisch watergeefsysteem voor planten op balkons en terrassen. Je hebt daarbij geen kraan of stopcontact nodig. Het druppelsysteem is geschikt voor maximaal 20 planten en werkt op zonne-energie. Het water wordt opgepompt uit een AquaBloom reservoir. Dat bevat 10,5 liter water en is voldoende om circa 12 dagen 20 planten automatisch water te geven. Je kunt ook een tweede reservoir aansluiten. Het AquaBloom reservoir is van kunststof dat voor meer dan 80% bestaat uit gerecycled materiaal.

Tapfix

Zelfs als je de Liana textielslang vaak over ruwe ondergrond of langs stekelige struiken trekt, beschadigt hij niet. Het geheim zit ‘m in het omhulsel van de slang. Dat is gemaakt van supersterk en duurzaam textiel dat ook wordt gebruikt voor de fabricage van autogordels. De UV-bestendige Liano kan elke waterdruk aan en weegt bovendien aanzienlijk minder dan een ‘normale’ tuinslang. Dankzij de GARDENA TapFix kun je ‘m daarom eenvoudig opbergen aan de kraan. Dat was tot voor kort alleen voorbehouden aan korte slangen. De TapFix is echter geschikt voor 20 meter textielslang! Je bevestigt de beugel (zonder gereedschap) heel eenvoudig op de buitenkraan (geen gereedschap nodig!). Doordat je de tuinslang netjes ophangt, voorkom je eventueel struikelgevaar.

Verkoopadviesprijzen

GARDENA kraanstukken met antispat: vanaf € 3,09
GARDENA WaterCount: vanaf € 29,49
GARDENA TapFix: € 18,99 en vanaf € 63,99 (incl. 10m Liano textielslang en broes)
GARDENA AquaBloom: € 122,99 en € 137,99 (incl. waterreservoir 10,5L)
GARDENA-producten zijn verkrijgbaar bij onder meer bouwmarkten, tuincentra en webshops. |
Kijk voor meer informatie op www.gardena.com.

Fotocredit: GARDENA

Reacties