Foto: zo-pimp-je-je-voortuin

Pimp je voortuin

Als je thuiskomt is je voortuin vaak het eerste wat je ziet. En toch is dit vaak een onderschoven kindje omdat je hier weinig tijd doorbrengt.

Guido van Loon

Best zonde, wat het is toch veel fijner thuiskomen als ook de voorkant er mooi uit ziet?

Onderhoudsarm

Een voorwaarde voor veel mensen is dat de voortuin onderhoudsarm moet zijn. Logisch, want zoals eerder gezegd breng je doorgaans weinig tijd door in dit stukje tuin. Een stelregel is: hoe meer planten, hoe minder werk. Als je de borders vol plant en bodembedekkers gebruikt, geef je onkruid weinig kans om zich te nestelen. Kies daarnaast voor vaste planten. Deze planten hebben weinig verzorging nodig en hoeven niet vervangen te worden. Scheelt je weer veel tijd en geld. En om te voorkomen dat je vaak moet snoeien, kan je het beste kiezen voor trage groeiers zoals taxus- of conifeersoorten. Heb je grote ramen aan de voorkant en wil je de inkijk beperken? Plaats wat kleine boompjes die in de zomer mooi vol in het blad staan. Je kijkt dan zelf lekker tegen een groen bladerdak aan en vanaf buiten kan je moeilijk naar binnen kijken.

Pad

Vaak wordt het pad naar de voordeur gemaakt van stenen. En ook hier kan je mooi mee spelen. Heb je een korte aanloop, dan is een recht pad de meest gekozen weg. Maar bij een langere aanloop kan het enorm leuk en speels zijn om een kronkelpad te maken. En hierbij hoef je niet perse voor stenen te kiezen. Boomschors leent zich hier ook uitstekend voor. En dit is ook nog eens veel beter voor het milieu. En zijn jaarlijks verschillende initiatieven waarbij gewezen wordt op de voordelen van minder tegels en gemeentes en tuincentra houden acties waarbij je een tegel kunt omruilen voor een plant. Minder tegels betekent namelijk minder wateroverlast. En met meer groen in je tuin zorg je voor een betere biodiversiteit en dat zorgt voor meer vogels, bijen, vlinders en andere insecten in je tuin.

Schilderen

Ook de kleur van je deur en kozijnen doen mee in het pimpen van je voortuin. Kozijnen worden vaak in een neutrale kleur geverfd maar een voordeur leent zich uitstekend om extra op te vallen. Zo kan je kiezen voor een ‘bijzondere’ deur met bijvoorbeeld glas in lood of met een gave deurklopper. Of verf je deur in een opvallende kleur. Vrolijkheid gegarandeerd bij het thuiskomen!

Heb je van je voortuin een gezellige plek gemaakt? Misschien toch leuk om er een bankje neer te zetten en hier van de eerste of laatste zonnestralen te genieten!

Reacties