Foto: 2022/5-tips-snoeien-lente-zomer.jpg

5 tips voor snoeien in het voorjaar en de zomer

Het is weer lente. Dat betekent dat je de snoeigereedschappen weer uit de garage of van zolder mag halen.

Guido van Loon 29 Mei 2022

De natuur staat weer volop in bloei en hier en daar moeten er weer takken weggehaald worden. Misschien een gek idee omdat juist nu alles zo mooi bloeit en groeit. Toch is het voor een aantal bomen en planten nú de tijd om kortgewiekt te worden. Wel zijn er een aantal tips waar je in het voorjaar rekening mee moet houden tijdens het snoeien. Wij zetten ze voor je op een rij!

Tip 1: Zorg altijd voor scherp snoeigereedschap

Wanneer het lente is en je een boom of struik ziet welke een snoeibeurt kan gebruiken stap je hier het liefst gelijk op af met je heggenschaar of takkenzaag. Dat is een grote fout welke vele snoeiers maken. Ze controleren van te voren niet of de messen van bijvoorbeeld snoeischaren nog wel scherp zijn. Controleer altijd voordat je de buxus, hagen of steenvruchtbomen wil gaan snoeien of de messen nog wel scherp zijn. Met een scherp mes voorkom je rafels rond de snoeiwond. Deze rafels zorgen er voor dat schimmels en bacteriën zich rondom de wond kunnen vormen. Hierdoor ontstaat kans op aantasting en de mogelijkheid dat uiteindelijk de hele struik of boom moet worden weggehaald.

Tip 2: Snoei in de juiste periode

Veel bomen, planten en struiken zijn gebaat bij snoeiwerkzaamheden in de juiste periode van het jaar. Fruitbomen kan je beter niet in de winter of hartje zomer snoeien. Snoei je verkeerd dan kan het niet alleen voorkomen dat je voor een lange tijd tegen een verknipte plant aankijkt. Je plant kan daarnaast bij verkeerd snoeien afsterven. Je geeft de bomen en struiken juist een trimbeurt om ze mooi in model te houden en wildgroei in de tuin te voorkomen. Daarnaast bloeien bomen, planten en struiken ook een stuk mooier wanneer ze op de juiste manier worden gesnoeid.

Tip 3: Laat je goed adviseren

Er zijn ontzettend veel snoeigereedschappen op de markt te vinden. Zo zijn er speciale takkenzagen, bloemenscharen, takkenscharen, beugelzagen en nog veel meer. Doordat de keuze in snoeigereedschap zo groot is kan het zijn dat je door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet. Wanneer je niet precies weet welk gereedschap je nodig hebt is het verstandig om je door een professional te laten adviseren. Een professional kan je naast de verschillen in gereedschappen ook uitleg geven over het verschil in de bekende gereedschapsmerken. Wanneer je bijvoorbeeld accu gereedschap wil kopen kan het handig zijn om dit allemaal aan te schaffen van hetzelfde merk. Zo hoef je ook niet weer nieuwe accu’s en laders te kopen.

Tip 4: Houd de plant in balans

Er zijn mensen welke meteen in de wilde weg gaan snoeien. Ze bekijken niet eerst de plant, boom of struik maar gaan gelijk met de snoeischaar aan de slag. Dit zorgt ervoor dat de hele plant uit balans raakt en er verknipt uit komt te zien. Belangrijk is om voordat je gaat snoeien even een stapje terug te doen. De plant, struik of boom goed te bekijken om te bepalen welke takken er precies moeten worden weggehaald. Zo zorg je ervoor dat de structuur en natuurlijke vorm in balans blijft.

Tip 5: Snoei voor een tweede groei

In de lente en zomer komen veel bloemen en planten in bloei te staan. Door in de zomer te snoeien en dode bloemen af te knippen kan je een tweede bloei stimuleren. Het is aan te raden om te snoeien en knippen voor de langste dag van het jaar (21 juni). Een voordeel van snoeien in de zomer ten opzichte van de winterperiode is dat snoeiwonden sneller genezen en er minder kans is op een schimmelinfectie. Bomen zoals de berk en de esdoorn bloeden niet in de zomermaanden na de snoei, in de wintermaanden juist weer wel! Daarnaast ontstaan er ook nog eens nieuwe scheuten en spruiten aan planten en bomen nog voordat het winter is. Bloemen kunnen zelfs voor een tweede keer gaan groeien en bloeien!

 

Reacties