Foto: Veilige_slagboom_of_poort_-1

Slagbomen en poorten: hoe werken ze veilig?

De werking van een poort, slagboom of verkeerspaal dient veilig te verlopen. Met een goed werkend detectiesysteem ben je hiervan verzekerd.

Theo Vliegop 30 Oktober 2022

Deze systemen zorgen dat de poorten bij het sluiten geen voertuigen raken.

Verder kan een detectiesysteem melding maken van wanneer er iemand passeert. Tenslotte zorg je voor een comfortabele entree doordat mensen hun voertuig niet meer hoeven te verlaten wanneer zij voor je poortinstallatie staan. Er zijn zeer veel soorten detectiesystemen, echter zullen wij ons in dit artikel alleen richten op detectielussen en fotocellen.

Detectielussen als detectiesysteem

Een detectielus is zeer geschikt wanneer je wilt dat je slagboom of poortinstallatie automatisch open gaat. Het gebruik van detectielussen is vooral bekend van stoplichten. Voor de werking van een detectielussysteem zijn er twee componenten vereist: de detectielussen en detectoren. Een detectielus werkt door middel van een magnetisch veld. Dit veld ontstaat wanneer de lus en de detector op elkaar zijn aangesloten. Wanneer een metaalhoudend voertuig over de detectielus rijdt zal dit een signaal doorzetten naar de slagboom of poortinstallatie. De slagboom zal vervolgens open gaan. Verder zal de poort of slagboom weer sluiten wanneer het voertuig is gepasseerd. Bij een kruispunt met stoplicht werkt het systeem vergelijkbaar. Alleen zal in dat een seintje worden gegeven aan het stoplicht dat er een auto staat te wachten.

Detectielussysteem plaatsen

De detectielus wordt in de grond voor de slagboom of poortinstallatie geplaatst. Het plaatsen kan echter een lastige klus zijn. Dit komt doordat het vaak in asfalt geplaatst moet worden. Bij het plaatsen in asfalt dient er eerst een sleuf aangebracht te worden. De lus wordt hier vervolgens in geplaatst.

Wanneer het systeem in een weg met klinkers aangebracht moet worden, moet eerst de bestrating worden verwijderd, waarna de lus in de zandondergrond geplaatst wordt. Bij klinkers gaat de voorkeur echter uit naar het gebruik van een buis. In deze buis zal de lus vervolgens worden geplaatst. Dit wordt gedaan om beschadiging van de lus te voorkomen.

Wanneer je zelf een detectielus gaat plaatsen dien je rekening te houden met eventuele verstorende factoren. Zo kunnen metalen voorwerpen in de omgeving een negatief effect hebben op de werking van het systeem. Hierbij kan je denken aan beton wapening of leidingen die metaal bevatten.

Gezien het plaatsen nauwkeurig dient te gebeuren raden wij aan het door professionals te laten doen. Zo haal je vakwerk in huis en weet je zeker dat de bestrating na het plaatsen netjes wordt achtergelaten.

Fotocellen als detectiesysteem

Wanneer je kiest voor fotocellen als detectiesysteem ben je verzekerd van een veilige werking van je slagboom of poortinstallatie. Net als een detectielus bevatten fotocellen een zender en een ontvanger. Door de zender wordt er infrarood licht verstuurd naar de ontvanger. Wanneer dit licht wordt onderbroken, als er bijvoorbeeld een auto passeert, zal deze een signaal doorgeven de slagboom nog niet te sluiten. Hiermee voorkom je eventuele schade aan het passerende voertuig. Een fotocel kan echter ook worden gebruikt om een poort of slagboom te openen. Dan zal er wanneer er een voertuig wordt gedetecteerd een openingssignaal worden gegeven. Tenslotte is een fotocel ook nog inzetbaar als ‘verklikker’. Wanneer iemand zich op jouw terrein bevindt en de fotocel passeert zal er melding worden gemaakt van de aanwezigheid.

Fotocellen plaatsen

Het plaatsen van een fotocel is minder ingewikkeld dan die van een detectielussysteem. Je kan de fotocellen eenvoudig bevestigen in de buurt van jouw poortinstallatie. Wel is het belangrijk dat je zorgt dat het voertuig goed zichtbaar is voor de fotocel. Daarom moet je tijdens het plaatsen goed letten op de hoogte. Hang hem dus niet te hoog of te laag. Verder dien je rekening te houden met de energievoorziening op de plaats van installatie. Er zijn namelijk modellen die een voeding vereisen. Echter zijn er ook modellen die op zonne-energie werken. Tenslotte is het van belang om de fotocellen recht tegenover elkaar te plaatsen. Hierdoor wordt het licht correct verzonden en ontvangen.

Een detectiesysteem aanschaffen

Detectiesystemen zijn op verschillende plekken door het land verkrijgbaar. Zoals eerder vermeld kan het plaatsen van een detectielus een pittige klus zijn. Gelukkig kunnen de leveranciers van de systemen vaak helpen met de installatie.

Met dit artikel hopen we dat je een beter beeld hebt gekregen van de mogelijkheden van een detectiesysteem. De installatie van een dergelijk systeem verbetert namelijk de veiligheid en verhoogt het comfort.

Reacties
Anderen bekeken ook