Foto: Kweekkas

Kweken in kleine kas

Voor beginners en gevorderden

17 Februari 2024

Groenten uit eigen tuin smaken natuurlijk het allerlekkerst. Wanneer je vroeg in het jaar begint met kweken, kun je ook veel eerder oogsten. De kans op succes is beduidend groter wanneer je gebruik maakt van een kas. En daarvoor heb je geen grote tuin nodig! De Duitse kassenspecialist Hoklartherm heeft diverse kleine kassen voor zowel stadstuin, terras als balkon. Ze zijn geschikt voor beginners én gevorderden.


Koude kas

Een zogenoemde koude kas heeft de zon als enige verwarmingsbron. Toch scheelt het in zo’n kas al gauw een paar graden met de buitentemperatuur en dat is een groot voordeel. Je hoeft namelijk niet meer bang te zijn voor eventuele (nacht)vorst en je kan veel vroeger in het jaar beginnen met het kweken van groenten. Wanneer je dat doet in de buitenlucht, moet je wachten tot half mei. Dan zijn de IJsheiligen langs geweest en is de kans op nachtvorst geweken. Doordat je de temperatuur en ventilatie in een kas kunt reguleren, is de kans op een succesvolle oogst veel groter. Een ander voordeel van een kas is dat de jonge plantjes beschermd zijn tegen regen en wind. Bovendien duurt het oogstseizoen veel langer, ook in de winter kun je oogsten.

Tip voor beginners: In een koude kas kun je bijvoorbeeld tomaten, komkommers, sla en diverse koolsoorten kweken.

Kaskeuze

Hoklartherm heeft voor stadstuin, balkon en terras verschillende kassen ontwikkeld. Wil je in de volle grond kweken, dan zijn bijvoorbeeld de kastypen Rudi en Flora zeer geschikt. De eerste heeft een ronde vorm, terwijl de andere rechthoekig is. Voor balkon en terras zijn Gerno en Terra ideaal. Gerno is een kweektafel met daarboven een glazen schuifkap. Terra is een plantenbak met daarboven een glazen kas. Planten kunnen er dus diep in wortelen.

Verkoopinformatie

Kweekkas Flora is verkrijgbaar vanaf € 600.
Kweekkas Rudi is verkrijgbaar vanaf € 684.
Kweekkas Gerno is verkrijgbaar vanaf € 1.110.
Kweekkas Terra is verkrijgbaar vanaf € 1.379.
Meer informatie op www.hoklartherm.de.

Reacties