Foto: 0-2023/Schutting-wonen.jpg

Dit zijn de mogelijkheden voor een stijlvolle schutting

Iedereen die op zoek is naar een nieuwe schutting of de huidige schutting wil vervangen, kan gebruik maken van de mogelijkheden in dit artikel.

Marlou 30 Mei 2023

Dit zijn de mogelijkheden voor een stijlvolle schutting

Een schutting is in de eerste plaats een item met vooral praktische doeleinden. Het is in de eerste plaats bedoeld voor de veiligheid, om privacy te creëren en je tuin af te scheiden van de buren of de straat. Maar een schutting kan ook een groot effect hebben op de uitstraling en sfeer van je tuin. Met een stijlvolle schutting kan je jouw tuin in een klap een complete make-over geven. Een mooie schutting zorgt ervoor dat je tuin er niet alleen netjes uitziet, maar ook gezellig en uitnodigend is. In dit artikel bespreken we verschillende mogelijkheden voor een stijlvolle schutting.

1 Houten schuttingen

Hout is een veelgebruikt materiaal voor schuttingen. Het heeft een natuurlijke uitstraling en past goed bij groene planten en bloemen. Er zijn verschillende soorten hout die geschikt zijn voor schuttingen, zoals grenen, vuren, douglas of hardhout. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken op het gebied van duurzaamheid, kleur en structuur.

Een van de populairste varianten is een schutting van Deens Rabat, ook wel ‘triple rombusprofiel’ genoemd. Rabat is een type afscheiding die bestaat uit planken die elkaar overlappen als dakpannen, waardoor er geen kieren ontstaan tussen de planken. Hierdoor biedt deze schutting optimale privacy. Deens rabat neemt daarbij een bijzondere plaats in. Het is tegenwoordig een hot item om als schuttingdelen te gebruiken of wanden mee te bekleden of een schutting van te maken. Dit type planken heeft een moderne, strakke uitstraling en wordt daarom ook veel gebruikt bij houten overkappingen als achterwand. Maar ook als erfafscheiding is het erg mooi. In korte tijd heeft je tuin een compleet nieuwe look! Deens rabat wordt veelal horizontaal geplaatst, maar het is uiteraard ook mogelijk om het verticaal te installeren.

2 Betonnen schutting

Een betonnen schutting heeft als voordelen dat het duurzaam is en lang meegaat zonder onderhoud nodig te hebben. Ook biedt het net wat meer privacy en veiligheid dan bijvoorbeeld een houten schutting, omdat er geen kieren tussen de panelen zitten en het steviger is. Betonnen schuttingen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Zo kan je kiezen voor glad beton of beton met reliëf, zoals een steenmotief. Ook is het mogelijk om de betonnen panelen te verven in een kleur naar keuze. Een nadeel van beton is dat het er soms kil en hard uit kan zien, wat niet altijd past bij de sfeer die je wilt creëren in je tuin.

3 Hout/beton schutting

Een combinatie van hout en beton combineert de voordelen van beide materialen. Het hout geeft warmte en levendigheid aan de schutting terwijl het beton zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid. Er zijn veel verschillende variaties waarbij je kunt kiezen voor bijvoorbeeld horizontale of verticale planken in combinatie met betonpalen en onderplaten. Een populaire variant is de hout-beton-schutting met motief, waarbij er in het betonnen paneel een motief gestanst is, zoals een rotsmotief of een boomschors motief. Kijk voor de mogelijkheden en inspiratie eens op Wood and colors.

Een mooie variant op dit thema is de Betowood hout beton schutting. Dit type schutting geeft een stijlvolle, sfeervolle look, maar is tegelijkertijd ijzersterk en gaat nog langer mee. Dit komt door de betonnen onderplaat, waardoor het hout niet meer in contact komt met het vocht en water in de grond. En dankzij het eenvoudige Betowood systeem kun je in korte tijd een nieuwe, sterke én mooie erfafscheiding realiseren. 

4 Andere vormen

Naast bovengenoemde opties zijn er ook andere materialen die geschikt zijn voor schuttingen. Denk bijvoorbeeld aan composiet, bamboe, rietmatjes of wilgentenen. Composiet bestaat uit kunststof en houtvezels waardoor het qua uitstraling lijkt op hout maar wel duurzamer is. Rietmatjes geven een natuurlijk effect aan je tuin terwijl wilgentenen zorgen voor een landelijke uitstraling. Ook met stenen kun je een erfafscheiding maken, maar dan spreken we uiteraard eerder van een muur in plaats van een schutting. Als laatste is er ook nog de mogelijkheid om een natuurlijke ‘schutting’ te creëren. Dit is mogelijk door bijvoorbeeld klimop op een rasterwerk te laten klimmen. Zo krijg je ook een prachtige schutting, die stevig is én natuurlijk oogt.

Voor particuliere en zakelijke doeleinden

Iedereen die op zoek is naar een nieuwe schutting of de huidige schutting wil vervangen, kan gebruik maken van de mogelijkheden in dit artikel. Zowel voor een particuliere tuin als voor de buitenruimte van een bedrijf kun je met een schutting het praktische met het mooie combineren. Een stijlvolle schutting kan je tuin een complete make-over geven en ervoor zorgen dat het er niet alleen netjes uitziet, maar ook gezellig en uitnodigend is. Zeker wanneer je het combineert met mooie tuinverlichting. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen en elke optie heeft zijn eigen voordelen op het gebied van duurzaamheid, privacy en uitstraling. Zoek dus goed uit welke variant het beste past bij jouw wensen en behoeften!

Reacties