Foto: VLV_01_Hampton

De tuintrends van 2024

Ontspanning staat centraal

28 Januari 2024

Tuinbranche Nederland presenteert de drie tuintrends van 2024: Viva la Vida, Gentle Paradox en Meaningful Earth. Ze laten zien dat ontspannen en genieten hand in hand gaan met duurzaamheid. Laat je inspireren en maak van jouw tuin een groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier. Praktische adviezen vind je op het zogenoemde Groen Klimaatplein bij diverse tuincentra in Nederland en online op www.groenklimaatplein.nl.

Lang leve het leven

De vrolijke tuintrend ‘Viva La Vida’ draait om het vieren van het leven vol passie en kleur. Het warme kleurenpalet van onder meer roze, rood, oranje en geel zorgt voor een subtiele tropische en mediterrane sfeer. Tuinmeubels van hout of gevlochten riet worden gecombineerd met kleurrijke tuinkussens met franjes en kwasten. Je eigen tuin wordt zo een zomers vakantieparadijs waar je even kunt ontsnappen uit de drukte en zorgen van alledag maar net zo goed een feestje kunt geven. Gezellig met vrienden en familie aan een lange eettafel. De beplanting zorgt daarbij voor een intieme sfeer en rondfladderende vlinders en zoemende bijen verhogen het zomergevoel: Viva la Vida!

Hard en zacht

Hoewel de trend ‘Gentle Paradox’ opvallende contrasten laat zien, oogt de tuin vriendelijk en dromerig. Harde materialen krijgen een zachte uitstraling door het gebruik van rustige pastelkleuren. Ronde en ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken, veroveren de tuin bijvoorbeeld als waterornament. Ook in de beplanting herhaalt zich het contrast door robuuste planten te combineren met zachte, wuivende siergrassen en zomerbloeiers in pastelkleuren. Dit laatste versterkt het dromerige beeld en zorgt dat de tuin een plek wordt om in te ontspannen, de stress van je af te laten glijden en je weer op te laden.

Ruig en rustiek

Verwildering en natuurlijk tuinieren blijft ook in 2024 domineren. De trend ‘Meaningful Earth’ legt daarbij nog meer het accent op de aarde als een symbool voor vruchtbaarheid en daarbij wordt verbinding gemaakt met het verleden. Dit geeft het rustige gevoel verbonden te zijn met de roots van onze cultuur. De tuin heeft een ruwe en ruige uitstraling met bruintinten in de hoofdrol. Een grindpad wordt onderbroken met robuuste houten bielsen en ook grote, ruwe rotsblokken krijgen een plekje in de tuin. De natuurlijke borders lijken willekeurig te zijn ontstaan. Plantcombinaties met siergrassen versterken dit karakter. Plantenbakken van cortenstaal, met een fraaie roestbruine kleur, passen perfect binnen deze tuintrend evenals een ronde (vuur)schaal die omgetoverd is tot een minivijver met waterplanten.

Groen Klimaatplein

In de nieuwe tuintrends van 2024 vormt klimaatbestendigheid de basis. Samen met gemeenten en waterschappen heeft Tuinbranche Nederland het zogenoemde Groen Klimaatplein ontwikkeld. Dat is te vinden bij zo’n 60 tuincentra in Nederland. Je vindt er slimme producten en volop inspiratie om de eigen tuin klimaatbestendig in te richten of aan te passen. Vaste onderdelen zijn: aanleg van groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en het stimuleren van biodiversiteit. Meer informatie inclusief een overzicht van deelnemende tuincentra en subsidiemogelijkheden per gemeente is te vinden op www.groenklimaatplein.nl.

Reacties