Foto: 2022/wonen-spaanplaat.jpg

Afhankelijk van het doeleinde, kun je hout op verschillende manieren gebruiken.

out is al een eeuwenoude bouwmateriaal wat voor veel verschillende doeleinde gebruikt kan worden.

12 September 2022

Afhankelijk van het doeleinde, kun je hout op verschillende manieren gebruiken in je huis Hout is al een eeuwenoude bouwmateriaal wat voor veel verschillende doeleinde gebruikt kan worden.

Zo wordt het regelmatig door timmerlieden gebruikt in de constructie van bijvoorbeeld kozijnen, dakconstructies of afwerkingen. Daarnaast is het ook een zeer geschikt materiaal om te verwerken in het interieur. Zoals je kunt zien is hout multi inzetbaar. In dit artikel lees je voor een paar specifieke doeleinde, waarvoor je hout kunt gebruiken. Zo weet je precies waar hout goed voor is.

Hout als constructiemateriaal

Zoals eerder is benoemd, wordt hout al eeuwen gebruikt als constructiemateriaal. De hout prijs is vandaag de dag flink duurder geworden, waardoor bouwen met hout de kosten flink kan opschroeven. Hiervoor is een oplossing bedacht, om toch met het materiaal te kunnen bouwen. Zo is het mogelijk om tegenwoordig multiplex te gebruiken. Multiplex is gemaakt van meerdere houten platen, die kruislings op elkaar zijn gelijmd. Dit maakt de plaat sterk en in sommige gevallen zeer lichtgewicht.

Een multiplex plaat is voor veel verschillende doeleinde te gebruiken. Zo kan het gebruikt worden als constructiemateriaal, voor bijvoorbeeld dakconstructies of bekistingen. Daarnaast kan het ook als decoratief materiaal gebruikt worden. Het is mogelijk om een edelfineer laag aan te brengen op de plaat. Dit is een speciale houtlaag, waardoor het paneel oogt als een normale houtplaat. Zo kan het bijvoorbeeld gebruikt worden als vloer, of op de muur.

Hout in het interieur

Naast dat het ideaal is voor constructie, is het gebruik van hout ook prachtig in het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een houten bijzet of eetkamertafel, of houten werkbladen die gebruikt kunnen worden als bureau of aanrechtblad. Zoals eerder is benoemd, kunnen houten panelen ook als vloer gebruikt worden. Daarnaast door houten panelen op de muur te bevestigen, geeft het een natuurlijke en warme uitstraling aan de kamer. Waar hout ook voor gebruikt wordt, het is zeer geschikt om te gebruiken als materiaal in het interieur.

Hout gebruiken in de tuin

Tegenwoordig wordt de tuin vaak betrokken bij het woonhuis. Door wederom hout te gebruiken in de tuin, geeft het een mooi geheel wanneer dit ook gebruikt is in het huis. Zo kan de veranda of het tuinhuisje bijvoorbeeld van hout worden gemaakt. Door daarnaast de tuinmeubels ook van hout aan te schaffen, maak je het helemaal af.

Op deze manier kan je hout voor diverse doeleinde inzetten.

Reacties