Sony SRS-RA5000 speaker

De premium draadloze SRS-RA5000 Sony speaker biedt geluid dat een ruimte sfeervol kan vullen en verandert de manier waarop je thuis naar muziek luistert. Lees de review van Michiel.

Getest door:

Even voorstellen...

Hi ik ben Michiel en ik ben een 20 jarige student die Industrieel Product Ontwerpen studeert en daarom veel bezig ben met tekenen en modellen maken. Hierbij luister ik graag naar muziek. Ik ben dan ook erg benieuwd wat deze grote futuristische speaker te bieden heeft.

Opvallend design

Laat ik beginnen met het opvallende design van deze speaker. Sony heeft gekozen voor een hoge zwarte speaker met drie koperen speaker grills op de bovenkant. Het is een speaker die direct opvalt en dus niet zo erg in de achtergrond verdwijnt. Door de ingebouwde Wi-Fi, bluetooth, codecs, Chromecast en streaming mogelijkheden zoals Spotify Connect kan je deze smart speaker in elk huishouden integreren. Door de ondersteuning van Alexa en Google Assistant is de SRS-RA5000 bovendien voor iedereen geschikt.

Installatiegemak

De installatie is.... aardig wat. Eerst moet de speaker worden aangesloten op het stroomnet via een kabel met adapter van jewelste (zie de foto hieronder). Daarna moet je de Sony music center app downloaden die je dan door een aantal stappen heen leidt zoals de RA5000 toevoegen aan de Google Home app, het verbinden met je Wi-Fi netwerk, verbinden met Amazon Alexa platform, en meer. Aan het begin had de speaker nog moeite om te verbinden met mijn Wi-Fi maar met wat doorzettingsvermogen slaagde ik er toch in. Toen moest ik hem alleen nog kalibreren en was hij klaar voor gebruik. Het is standaard voor Sony dat de app er niet erg mooi en verzorgd uitziet maar het werkt wel prima.

Gewicht

Met 33 cm hoog en een gewicht van 5 kg is deze speaker een stuk groter dan zijn concurrenten. De doos waarin hij komt, is iets groter dan de speaker zelf waardoor hij gemakkelijk te tillen is.

Indrukwekkend geluid

Het geluid wat uit deze speaker komt, is heerlijk! Zuivere tonen, dikke bas en uitermate geschikt voor iedere muzieksmaak. Door de calibratie en de drivers rondom kan je de speaker overal in een kamer plaatsen voor een mooi ruimte vullend geluid. Ook is het bereik van het geluid indrukwekkend. Het geluid haalde gemakkelijk de eerste verdieping toen hij in de woonkamer stond. Echter zeker in de low-ends mist het geluid soms wat bas (met de basisinstellingen). Maar daar kan je gemakkelijk verandering in brengen door middel van de EQ opties in de Sony app. De app heb je nodig bij het installeren van de speaker en is ook de plek waar je je muziek helemaal kan finetunen. De speciale functie van de Sony-speaker is de 360-graden audio. Of zoals Sony het noemt 360 reality audio. Het houdt in dat de muziek zich zich goed mogelijk aanpast aan de ruimte waardoor het ''net zo voelt alsof je echt bij een liveconcert bent, of bij de artiest in de studio." Als je je ogen sluit terwijl je luistert naar de 360 audio dan merk je wel dat het groter en wijder is. Ook is het wel anders dan je normale audio, maar het is ook weer niet een gehele andere ervaring van muziek. Verder kan je 360 audio niet zomaar even streamen via Spotify of Apple muziek omdat je er een speciaal abonnement voor nodig hebt bij TIDAL of nugs.net. Goed om daar rekening mee te houden.

Het uiterlijk van de speaker

Sony heeft gekozen voor een opvallende ronde prismavorm. Ze zijn gebleven met dezelfde mix van zwart en koper als bij hun recente andere producten. De zwarte stof bekleed de gehele speaker en koperen gekleurde pootjes steken uit aan de onderkant. Bovenop zijn drie ronde speakers te vinden in dezelfde kleur. Zelf vind ik het contrast tussen de twee kleuren er goed uit zien. Er zijn drukgevoelige knoppen aan de rechter en linkerkant. Je krijgt volume en play/pause aan de rechterkant. Aan de linkerkant krijg je de aan/uit knop, mode selection(Wi-Fi, Bluetooth of aux uit) en de kalibratieknop. Ik kan wel bevestigen dat de bouwkwaliteit van een hoog niveau is. Van de knoppen aan de zijkant tot de stof die de zijkanten van de speaker bedekt: het is zeker geen goedkope speaker.

Conclusie

Al met al is de Sony SRS-RA 5000 een speaker die zeker indruk op je gaat maken. de geluidskwaliteit maakt korte metten met de meeste concurrentie, 360 Reality Audio is veelbelovend voor in de toekomst en de bouwkwaliteit is fantastisch. Aan de andere kant mag dat ook wel met een prijskaartje van 550 euro's. De concurrenten die Sony achter zich laat, zijn vaak wel weer honderden euro's goedkoper. Deze speaker is dus echt voor de audio-liefhebbers!

Reacties