Foto: 2016/slaapkamer-trend-stijl.jpg

Drie tips voor het creëren van de ideale slaapkamer

Je slaapkamer is dé kamer waar je tot rust komt en jezelf weer op kunt laden voor de volgende dag.

Guido van Loon

Daarom is het belangrijk om je kamer zo in te richten, dat je ook echt een goede nachtrust krijgt. Wij geven je daarom 3 tips voor creëren van de ideale slaapkamer.

1. Een kamer om te slapen

Een slaapkamer heet niet voor niets een slaapkamer. De beste tip die we je kunnen geven is: gebruik de slaapkamer alleen waar deze voor bedoeld is. Om te slapen dus. Natuurlijk is het leuk om je helemaal uit te leven met decoratie, een mega flatscreen televisie aan de muur te hangen en de slaapkamer te gebruiken om er te werken of te studeren, maar zo zal je de slaapkamer steeds minder gaan associëren met slaap. En geloof ons, dat is niet wat je wilt.

Richt je slaapkamer daarom in met één gedachte in je achterhoofd: wat heb ik nodig om te slapen? Een bed (ledikant of boxspring), een goed ondersteunend en comfortabel matras, kussens en dekens, beddengoed, een nachtkastje en gordijnen om de kamer te verduisteren. Een garderobekast natuurlijk ook welkom, zolang deze maar afgesloten kan worden en kleding etc. uit het zicht blijft. Zo bewaar je de rust in de slaapkamer en zijn er geen afleidende elementen die ervoor kunnen zorgen dat je slaap wordt verstoord.

2. Licht en duisternis

Licht en duisternis hebben alles te maken met een goede nachtrust. Licht is er namelijk niet alleen om sfeer te scheppen in de slaapkamer. Als je de verkeerde verlichting kiest, kan dit er zelfs voor zorgen dat het circadiaans ritme in de war wordt geschopt. Dit circadiaanse ritme laat zich leiden door de biologische klok en deze staat weer in verband met het slaap-waak ritme. In de ideale slaapkamer is de invloed van licht en duisternis dus extra belangrijk.

Kies voor lampen met warme kleurtinten (vermijdt koel licht) en zorg, naast een grote lichtbron, ook voor kleinere lichtbronnen (zoals een bedlampje). Zo kan je de hoeveelheid licht in de slaapkamer aanpassen aan het tijdstip. Het is namelijk goed om, naarmate je dichter bij bedtijd komt, het licht in huis te dimmen. Om te zorgen dat het ook écht donker is wanneer de lichten zijn gedoofd, zijn goede (verduisterende gordijnen). Wees er zeker van dat de ramen geheel zijn bedekt en er geen ‘lichtvervuiling’ plaatsvindt. Ook andere lichtbronnen, zoals het licht van een wekker of de stand-by knop van de televisie kunnen voor lichtvervuiling zorgen. Deze kan je het beste afdekken voordat je gaat slapen of helemaal uitzetten.

3. Decoratie: keep it simple

We zeiden het net al even: houdt het rustig met de decoratie. Te veel decoratie maakt je slaapkamer al snel rommelig. Kies liever voor één eyecatcher in de slaapkamer. Het hoofdbord van je boxspring bijvoorbeeld. Of een mooie lamp, spiegel, schilderij of (opvallend) dekbedovertrek. Houd de rest van de accessoires simpel en in stijl met de eyecatcher.

Voor de decoratie vooral: zorg dat het geen ratjetoe wordt. Gebruik je veel kleur in de accessoires? Dan is het prettig om de kleuren van de muren rustig te houden. Andersom geldt natuurlijk ook: heb je lichte of witte muren? Dan kan je best uitpakken met wat kleur in accessoires. Zolang de accessoires en kleuren zorgvuldig worden gekozen en ze een eenheid uitstralen is (bijna) alles geoorloofd.

Nog 1 extra tip: houdt de slaapkamer opgeruimd. Voorkom dat kledingstukken op de grond en in stoelen belanden, dat kasten en lades niet gaan uitpuilen en nachtkastjes en dressoirs geen verzamelplaatsen worden voor rommeltjes. Zichtbare rommel kan zorgen voor stress en afleiding en dat is nou net wat je niét wilt in de slaapkamer.

Met deze tips kom je al een heel eind in de richting van de ideale slaapkamer. Natuurlijk is de inrichting en decoratie een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar op dat gebied kan je hier in ieder geval al inspiratie opdoen!

 

 

Reacties