Foto: Dekbed-kopen-hier-moet-je-op-letten

Dekbed kopen: hier moet je op letten

Een dekbed is een aankoop die je eens in de zoveel jaren doet. Vooral als je weet wat je zoekt in een dekbed en wat je wensen zijn bij deze aankoop.

Guido van Loon

Toch is een dekbed kopen niet voor iedereen even gemakkelijk. Want er zijn nogal wat verschillende soorten dekbedden. We helpen je graag wegwijs te worden in de wereld van de dekbedden. 'Zodat je na het lezen van deze blog precies weet welk dekbed voor jou de beste keus is.

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?

Vaak slaap je al onder een dekbed en daar heb je óf een positieve ervaring mee, óf juist niet. Hiermee heb je al een richting ingezet voor de keus van je nieuwe dekbed. Naast je eigen ervaring is het ook belangrijk om te kijken naar je huidige slaapcomfort. Heb je bijvoorbeeld veel last van transpiratie, of slaap je beter als je een zwaarder dekbed hebt? Ook dit speelt allemaal een rol.

Welke vulling in je dekbed?

Waar je vroeger een beperkte keuze had in de vulling van je dekbed, daar is nu keus te over. Ons magazijn ligt gevuld met het meest uitgebreid aanbod dekbedden met elk vulmateriaal dat je je maar kunt voorstellen.Naast de meer bekende vullingen zoals wol, dons, katoen en zijde zijn er tegenwoordig meer materialen als vulling beschikbaar. Tencel en bamboe bijvoorbeeld, deze staan bekend om hun hoge vochtopname. Beide vullingen zijn relatief nieuw. Bamboe is een wat zwaarder dekbed en wordt ook voor kinderen veel gekozen (bamboe is goed wasbaar en geeft een lekker gevoel van toedekken, daardoor bij uitstek geschikt als kinderdekbed). Tencel is een kunstmatige vezel, maar op natuurlijke basis en wat ons betreft naast wol en dons, het meest milieuvriendelijk van alle vullingen. Plus het is super sterk, duurzaam en zijdezacht.

Welke tijk voor het dekbed?

De tijk is de hoes die om de vulling heen zit en dus samen met de vulling het dekbed maakt. Deze kan ook van verschillende textielsoorten zijn. De meeste dekbedden hebben een tijk van katoen. Dit natuurlijke materiaal is ademend en ventilerend en daarom bijzonder geschikt als tijk. Flanel, satijn en percal zijn allemaal soorten katoen en daarmee 100% natuurlijk en heerlijk om onder te slapen.

Wat voor dekbed is het beste?

Omdat iedereen zijn eigen wensen heeft, maar ook zijn eigen behoeftes is er niet één dekbed het allerbeste. Als je persé je dekbed wilt wassen, valt een wollen dekbed voor je buiten de boot. Maar als je altijd onder wol hebt geslapen en het niet erg vindt om je dekbed bij de stomerij op te laten frissen dan is wol de match voor jou. Zo heeft elk dekbed zijn pluspunten. Dons is heerlijk fluffy, bamboe is een 100% natuurproduct, wol is heerlijk koel in de zomer én lekker warm in de winter en bijna niets is zo zacht en soepel als zijde.

Wat is een 4 seizoenen dekbed?

Als je dan weet welke vulling je fijn vindt en bij je past is het raadzaam om te kijken welk type dekbed voor jou geschikt is. Is dat een zomerdekbed, een all year dekbed, een winterdekbed of een vier seizoenen dekbed? Een 4 seizoenen dekbed geeft je maximale keuzevrijheid. Dit dekbed bestaat uit twee delen. Een zomerdekbed plus een voor- en najaarsdekbed. Deze kun je los van elkaar gebruiken. Het zomerdeel in de zomermaanden met de echt warme, broeierige nachten. Het voor- en najaarsdekbed wordt veelal gebruikt tijdens (de naam zegt het al) de herfst en de lente, dan is het niet meer heel warm, maar nog niet koud genoeg voor een winterdekbed. En wanneer het dan wel fiks koud begint te worden koppel je beide delen aan elkaar en heb je een heerlijk warm winterdekbed. Zo heb je voor elk seizoen de juiste warmte te pakken.

All year versus 4 seizoenen dekbed

Tot slot willen we nog even wat verwarring wegnemen. De woorden doen vermoeden dat ze hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Een all year dekbed is ideaal als je een slaapkamer hebt die hele gehele jaar door een constante temperatuur heeft van gemiddeld 15 tot 20 °C. Dit is dus een enkel dekbed. En dus niet geschikt voor de hele warme en echt koude uitschieters. Daarom adviseren we dan ook altijd een 4 seizoenendekbed. Hiermee bepaal je zelf de ideale temperatuur voor de beste nachtrust en het hoogste slaapcomfort.

 

Kom je er nu niet uit? Dan kun je er natuurlijk nog een google actie aan wagen. Toch denken we dat je er samen vaak beter uit komt. Dus schroom niet, bel ons, mail ons of chat met ons. Dan zoeken we samen uit wat voor jou het beste dekbed is.

 

Reacties