Foto: slaapkamer-logeer

De kunst van het inrichten van een logeerkamer: tips & tricks

Een logeerkamer in je huis kan dienen als een gezellige en gastvrije ruimte voor vrienden en familie. Zeker als je wat verder woont van je familie of vrienden, kan het een goede oplossing zijn.

Sander 03 Augustus 2023

Zo kunnen ze toch op bezoek komen, wat eten en drinken en vervolgens overnachten. Ze mogen zelfs een glaasje alcohol drinken! Het kan ook een functionele ruimte zijn, die naast het verwelkomen van gasten ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Het inrichten van een logeerkamer kan hoe dan ook een uitdaging zijn. Je wilt dat de kamer niet alleen comfortabel en uitnodigend is, maar ook praktisch en georganiseerd. Daarom enkele tips om je te helpen bij het inrichten van de perfecte logeerkamer.

Tip 1: Investeer in een comfortabel bed

Het allerbelangrijkste in een logeerkamer is natuurlijk het bed. Je wilt dat je gasten een goede nachtrust krijgen, dus investeer in een comfortabel en kwalitatief bed. Beslis of je een (uitschuifbaar) eenpersoonsbed of een tweepersoonsbed plaatst. Je kunt ook opteren voor een slaapbank, zodat de kamer ook op een andere manier kan worden gebruikt. Hoe dan ook moet je weten dat de keuze voor een matras en een hoofdkussen heel persoonlijk is. Je kan wel verschillende hoofdkussens kopen die wat steviger of zachter zijn, zodat iedereen zijn of haar eigen favoriet kan kiezen. Wat de matras betreft, is dat wat minder eenvoudig. Focus dan vooral op kwaliteit. Onder andere bij Boxspring Xpert geniet je van een ruime keuze aan kwaliteitsvolle matrassen en hoofdkussens.

Tip 2: Zorg voor voldoende opbergruimte

Een andere cruciale factor bij het inrichten van een logeerkamer is de opbergruimte. Ingebouwde kasten, planken en nachtkastjes bieden ruimte voor je gasten om hun spullen op te bergen. Zorg er hoe dan ook voor dat ze een kast hebben om kleding op te bergen. Natuurlijk wil je ook zelf nog wat opbergruimte om bijvoorbeeld het beddengoed te bewaren. Focus daarom op multifunctionele meubels, zoals een boxspring met opbergruimte en een poef die ook als opbergdoos kan worden gebruikt.

Tip 3: Zorg voor voldoende verlichting

Verlichting speelt een grote rol in hoe een kamer aanvoelt. Zorg daarom voor verschillende lichtbronnen: algemene verlichting voor wanneer je gasten arriveren en hun spullen uitpakken, taakverlichting voor het lezen of werken en sfeerverlichting voor een ontspannen avond. Je kunt ook een dimmer plaatsen, zodat de verlichting eenvoudig naar de persoonlijke wensen kan worden aangepast.

Tip 4: Maak de kamer gastvrij

Voeg een aantal accenten toe om de kamer warm en uitnodigend te maken. Kale muren ogen namelijk niet gastvrij. In de plaats daarvan kies je voor kunst aan de muur, een selectie boeken op het nachtkastje enzovoort. Zorg ook voor wat essentiële items die sfeer brengen, zoals een klok, een spiegel en een nachtlampje. Wat je in ieder geval niet doet: familiefoto’s en persoonlijke spullen in de logeerkamer plaatsen. Anders voelt het aan als de kamer van iemand anders en dat is niet de bedoeling.

Tip 5: Houd de ruimte veelzijdig

Een logeerkamer gebruik je in principe niet het hele jaar door. Denk daarom na over hoe je de ruimte voor andere doeleinden kunt gebruiken. Het kan bijvoorbeeld dienen als een thuiskantoor, als een leesruimte of als een oefenruimte voor je muziekinstrument. Bij de inrichting kan je hier reeds rekening mee houden, bijvoorbeeld door te kiezen voor een slaapbank of voor een opklapbed.

Reacties