Waarom goed slapen een positief effect heeft op je mentale gezondheid

Wist je dat 10% van alle Nederlanders chronisch slecht slaapt? De voordelen van een goede nachtrust lees je hieronder!

Guido van Loon 12 Mei 2020

Dat slapen goed voor je is, mag duidelijk zijn. We proppen onze dagen immers redelijk vol waardoor je ‘s avonds vaak bent opgebrand. We maken het onszelf vaak te druk waardoor je ‘s avonds nog ligt te malen over de afgelopen 60 weken. Dit kan af en toe gebeuren, maar je wilt natuurlijk het liefst elke nacht een goede rust pakken zodat je de dag weer kunt beginnen met een enorme positieve impuls.

Scherp en alertheid

Een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je vrolijker wakker zult worden, maar het zorgt er ook voor dat je een beter vermogen hebt tot concentreren. (Te) weinig slaap kan er namelijk voor zorgen dat je meer prikkelbaar bent gedurende de dag. Na een goede nachtrust ligt je focus hoger en ben je scherper en alerter voor de omgeving. Zo hebben we allemaal wel eens een slechte nacht gehad waardoor je ineens tegen paaltjes aan gaat lopen en kleine ongelukken krijgt die puur te wijten zijn aan slaapproblemen. Zorg er dus voor dat je de tijd neemt om te slapen.

Aantrekkelijker

Diverse onderzoeken wijzen uit dat je met voldoende slaap er aantrekkelijker uitziet. Zowel je vale huid als de donkere kringen onder je ogen zullen verdwijnen. Dit komt omdat er dan minder cortisol, een zogenoemde stresshormoon, wordt aangemaakt. Zo wordt je huid collageen afgebroken waardoor de huid minder elastisch en glad wordt. Het klinkt allemaal geweldig, maar hoe zorg je er dan voor dat je zulke goede nachten maakt? Zorg er allereerst voor dat je slaapt in een donkere ruimte, zodat je niet wakker wordt van het ochtendlicht en meteen “aan” staat. Je kunt daarnaast ook een slaapmasker gebruiken om hetzelfde effect te ervaren. Probeer daarnaast ook een uur voordat je gaat slapen alle schermen weg te doen, waardoor je niet continu nog in aanraking komt het blauwe licht. Het slaaphormoon melatonine wordt namelijk door het blauwe licht afgebroken.

Minder vaak ziek

Mensen die minder goed slapen zijn vaak vatbaarder voor ziektes en dit komt omdat de hoeveelheid slaap direct een invloed heeft op het immuunsysteem. Vooral de diepere slaapfasen hebben hier mee te maken. Ook zorgt een slechte slaap ervoor dat je minder controle hebt over je gewicht. Dit komt omdat een tekort aan slaap ervoor zorgt dat je een tragere stofwisseling hebt en dus minder zal verbranden. Een gezonder lichaamsgewicht zorgt ervoor dat je beter zult slapen en zal ook resulteren in minder ziekten. Zorg dus goed voor jezelf en pak de rust die je lichaam nodig heeft. Je kan het!

Reacties