Foto: Hoe-richt-ik-een-kleine-slaapkamer-in---5-tips-om-een-kleine-kamer-in-te-richten

Hoe richt ik een kleine slaapkamer in? 5 tips om een kleine kamer in te richten

Je slaapkamer is een van de belangrijkste en meest waardevolle plekjes in huis. Het is dé plek om tot rust te komen en te ontspannen.

Guido van Loon

Een fijn ingerichte slaapkamer is dan ook onmisbaar. Ook als je slaapkamer niet ruim is zijn er genoeg manieren om deze in te richten met alles wat jij nodig hebt voor de beste nachtrust. Hier volgen de beste tips.

Kies voor lichte tinten en kleuren

Door te kiezen voor lichte kleuren lijkt je slaapkamer een stuk ruimer. Laat de donkere verf dus even staan en schilder of behang de muren en het plafond in het wit, beige, pasteltinten of lichtgrijs. Denk ook aan de vloerbedekking, meubels, gordijnen en decoraties. Gebruik niet te veel verschillende kleuren door elkaar heen. Zo is de kamer meteen een mooi geheel en oogt hij groter. Nog een voordeel: lichte kleuren geven je slaapkamer een rustige en frisse uitstraling. Zo wordt het een plekje om optimaal tot rust te komen.

Ruim je spullen op in een bed met opbergruimte

In een slaapkamer gaat vaak veel ruimte verloren aan het opbergen van spullen en kleding. Ook zorgen losse spullen voor een rommelige uitstraling waardoor de kamer juist nog kleiner oogt. Kies daarom voor een boxspring met opbergruimte. Deze zijn er in allerlei soorten en maten waardoor er altijd een is die past bij jouw wensen en de grootte van jouw slaapkamer. Ideaal voor wanneer je weinig kastruimte hebt of om spullen op te bergen die je niet dagelijks gebruikt. Dit is een makkelijke manier om veel plek te besparen en je kamer opgeruimd te houden. Daarnaast is het een goed excuus om een bed uit te kiezen wat heerlijk ligt.

Gebruik de hoogte van de kamer

Leg het accent op de hoogte van de kamer in plaats van op de breedte. Doe dit door bijvoorbeeld te kiezen voor spotjes in het plafond of hoog in de muren. Ontwijk hierbij grote en opvallende plafondlampen of kroonluchters. Kies daarnaast voor verticale muurdecoraties zoals schilderijen, fotolijsten en spiegels en hang deze net wat hoger aan de muur dan normaal. Ben je van plan de muren te schilderen of behangen? Overweeg dan een patroon met lichte verticale strepen. Hierdoor lijkt het plafond ineens een heel stuk hoger en valt de kleine oppervlakte van de slaapkamer veel minder op.

Zorg voor genoeg (dag)licht

Ook veel licht kan een kamer optisch vergroten. Een groot raam waardoor veel daglicht naar binnen valt is ideaal. Maar ook met sfeerverlichting kan je jouw slaapkamer een stuk groter laten lijken. Deze zijn natuurlijk ook essentieel om je kamer ’s avonds te verlichten. Experimenteer tijdens het inrichten vooral met verschillende lichtbronnen. Zo kan je plafondlampen, wandlampen, stalampen en bijvoorbeeld lichtsnoeren combineren voor een goed verlichte kamer.
Lees hier meer tips om je ruimte groter te laten lijken.

Maak gebruik van spiegels

Door een grote spiegel aan de muur te hangen of neer te zetten lijkt een kamer meteen een heel stuk groter. Dit kan ook door meerdere kleine spiegels aan een of meerdere wanden te combineren. Plaats de spiegels bij voorkeur tegenover een raam om het daglicht te reflecteren en de kamer meteen een stuk lichter te maken.

Reacties