Foto: Large_Print-Auping_Elysium_NGM_0257-1_A389

Auping opent matrassenfabriek van de toekomst

Duurzame matrassen met groot slaapcomfort

16 Februari 2024

Auping opent een nieuwe fabriek waar alleen circulaire matrassen worden gemaakt. Het Nederlandse bedden- en matrassenmerk zet hiermee een volgende grote stap in het verduurzamen van de matrassenindustrie. Vanuit de overtuiging dat er urgente actie nodig is om de planeet gezond te houden, is Auping al jaren koploper in circulariteit. Sinds 2020 maakt Auping - als eerste ter wereld - volledig circulaire matrassen. De opening van de nieuwe fabriek vormt opnieuw een mijlpaal op weg naar een matrassenindustrie zonder afval. Auping wil niet alleen de slaapkwaliteit verbeteren, maar ook de verantwoordelijkheid nemen voor een leefbare wereld voor toekomstige generaties.

In Nederland worden jaarlijks ruim 1,5 miljoen oude matrassen weggegooid. Deze enorme afvalberg zou een groot voetbalstadion tot het dak kunnen vullen. Een groot deel van deze matrassen wordt verbrand met veel CO2-uitstoot als gevolg. Auping neemt zijn verantwoordelijkheid in het oplossen van dit probleem. Het bedrijf, dat volledig in Nederland produceert, gebruikt zijn 135 jaar aan ervaring en expertise om hoogwaardige circulaire matrassen met een maximale levensduur te ontwikkelen.

Mark Groot Wassink, Director Sustainability & Innovation van Auping: "Dit is het decennium waarin grote maatschappelijke transities moeten worden gerealiseerd. Als Auping nemen we hierin onze verantwoordelijkheid. Hoewel we gepast trots zijn op wat we hebben bereikt, weten we ook dat het nog niet genoeg is. Onze doelstellingen zijn soms zeer ambitieus. We kiezen daarvoor, omdat we geloven dat organisaties medeverantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid van de aarde voor toekomstige generaties."

Voor iedereen een passend duurzaam matras

Auping lanceerde in 2020 het eerste 100% circulaire matras ter wereld: Evolve. In 2022 werd opnieuw een grote stap gezet door het assortiment uit te breiden met twee circulaire matrassen: Elysium en Elite. Dit jaar worden er nog twee nieuwe circulaire matrassen geïntroduceerd. Dan is vrijwel het gehele matrassenassortiment van Auping circulair. De ruimere keuze in prijs maken een duurzaam matras voor nog meer mensen bereikbaar.

Duurzaam slapen

De circulaire matrassen van Auping zijn in de eerste plaats ontworpen voor het bieden van ultiem slaapcomfort. Dankzij innovatief design en een zorgvuldige selectie van materialen zijn ze ook geschikt voor circulariteit. De materialen zijn zo gekozen dat het matras na gebruik uit elkaar gehaald kan worden en de materialen kunnen worden gerecycled tot grondstof. Deze grondstoffen worden vervolgens weer gebruikt om een volledig nieuw matras te maken. Zo is de cirkel rond en ontstaat er geen afval. De productie van circulaire matrassen gebeurde tot nu toe met de hand. Met een nieuw ontwikkelde, grotendeels gerobotiseerde productielijn in de gespecialiseerde fabriek kan er nu elke minuut een matras van de band rollen.

B Corp die wereld wil laten uitrusten

Als familiebedrijf uit Deventer is Auping zich bewust van zijn rol en verantwoordelijkheden in een veranderende wereld. Sinds 2020 is Auping officieel een B Corp, wat betekent dat het bedrijf zich actief inzet voor een positieve impact op mens, milieu en maatschappij, en voldoet aan hoge normen op deze vlakken. Het bedden- en matrassenmerk wil de wereld uitrusten. Hieraan is als concreet doel gekoppeld dat Auping in 2030 een volledig circulair assortiment wil aanbieden.

Reacties