Foto: 2017-09/Tips-tuinkamer-veranda-inrichten.jpg

Tips om je tuinkamer of veranda in te richten

Op zoek naar tips om je tuinkamer of veranda in te richten? Laat je inspireren door deze handige tips en tricks.

Buiten optimaal kunnen genieten van het comfort van binnen? Een tuinkamer of een veranda biedt de uitkomst wanneer je alle seizoen en dus 365 dagen van het jaar graag buiten bent. Denk hierbij aan een handige en gezellige verlenging van je woonruimte waarbij je zicht hebt op de tuin en de natuur maar wel kunt profiteren van het binnencomfort. Een tuinkamer of veranda is voor veel mensen een handige optie wanneer ze ook in de winter een boekje willen lezen terwijl ze de vogels voorbij zien vliegen of een hapje willen eten met zicht op de vele planten en bomen in de tuin. Een dergelijke ruimte inrichten is voor veel mensen een behoorlijke stap: wat werkt wel of niet en waar moet je opletten? Lees hier enkele tips om je tuinkamer of veranda optimaal te kunnen inrichten.

Locatie van de tuinkamer of veranda

Voordat je begint met uitbouwen is het aan te raden om te kijken naar de plek waar de veranda of de tuinkamer moet komen. Wanneer je de ruimte gaat inrichten kun je namelijk je interieur afstellen op bijvoorbeeld waar de zon staat of waar de natuur is ten opzichte van de plek. Wil je uitkijken over het stuk groen achter je huis? Plaats de veranda of tuinkamer dan zo dat je een paar stoelen of een comfortabele bank kunt zetten op de plek waar je daarop uitkijkt. Het hele idee van een ruimte zoals een tuinkamer is natuurlijk dat je het idee hebt dat je buiten zit, ook al bevind je je binnen. Dan is goed zicht op de tuin natuurlijk een vereiste.

Kijk naar de ruimte

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoeveel ruimte je hebt om meubels neer te gaan zetten. Van een mooie ruimte met grote ramen en doorkijk mogelijkheden is het immers zonde om het helemaal vol te bouwen. Kies dus voor meubels die meerdere functies hebben: een grote (lounge)bank is bijvoorbeeld perfect om een boek te lezen, een wijntje te drinken of even bij te kletsen met vrienden maar is ook de ideale uitkomst voor een dutje of even liggend ontspannen. Een kast kan daarnaast dienen als bijzettafel en als opbergruimte. Speel met de ruimte en zorg dat er genoeg ruimte over is om te bewegen.

Teken een plattegrond

Het kan handig zijn om voordat je begint met inrichten een plattegrond te tekenen van de ruimte. Op deze plattegrond kun je vast beginnen met inrichten en kun je zien wat waar het beste past. Het grote voordeel van een plattegrond tekenen voor je begint met inrichten is het feit dat je precies kunt zien hoeveel ruimte je waar over hebt. Zorg er dan in ieder geval wel voor dat je alles van tevoren goed hebt opgemeten om op die manier een overzichtelijk beeld te krijgen van de ruimte en de meubels.

Haal natuur naar binnen

Bij een tuinkamer of een veranda heb je de mogelijkheid om bijna 360 graden de tuin in te kunnen kijken. Door deze grote ramen waan je je behoorlijk buiten. Om het gevoel van buiten nog meer naar binnen te halen is het aan te raden om de ruimte tot leven te laten komen door het toevoegen van natuurlijke en aardse kleuren zoals mosgroen, terra cotta en lichtbruin. Plaats ook grote planten in de ruimte, hang een paar hangplanten aan de bovenkant van de veranda op en zorg voor wat groens op tafel om de ruimte een natuurlijke vibe te geven.

Lichte meubels

Ook kun je voor een rustige sfeer zorgen door het plaatsen van meubels met een lichte kleur. Vermijd felle kleuren zodat de plek echt een rustpunt in je huis wordt. Kies bijvoorbeeld voor beige meubels of ga juist voor rieten of houten meubels om op die manier de natuur te verlengen in de woonruimte. Er bestaan veel tuinsets met meubels die van deze materialen gemaakt zijn, zoals steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Bij riet of hout staat koraalgroen, mintgroen en turquoise heel mooi. Deze trendy kleuren zijn tijdloos en warm en bieden een extra natuurlijke toevoeging aan de buitenruimte. Zorg ervoor dat er niet té veel meubels in de ruimte staan. Net als bij veel andere ruimtes waar rust een hoofdonderwerp speelt is less is more het motto.

Reacties