Foto: 2021/overkapping-tuin-tips.jpg

Houd met deze zaken rekening bij een overkapping

Betrekt de tuin nog beter bij de woning, door te kiezen voor een terrasoverkapping. Er zijn verschillende soorten overkappingen beschikbaar.

Denk bijvoorbeeld aan een complete tuinkamer, waarbij de wanden van zo’n kamer volledig gesloten zijn. In de meeste gevallen is het mogelijk de wanden los te halen in de zomermaanden. Het voorkomt dat de tuinkamer een kas wordt. Naast een tuinkamer is ook de veranda populair. Bij een veranda wordt er een vlonder met overkapping geplaatst. Je kunt kiezen voor een veranda met balustrade, of de verschillende zijkanten open houden. In dit artikel lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden. 

Tip: kijk eens bij een partij als Vos Kunststoffen, om te zien welke mogelijkheden je tegenwoordig hebt! Naast diverse componenten van PVC stof, biedt deze partij verschillende overkappingen voor in de tuin aan. 

Verschillende soorten overkappingen 

Eerder noemden we al, dat een overkapping in verschillende uitvoeringen geplaatst kan worden. Kies tussen een losse overkapping over een bestaand terras, een veranda met vlonder en overkapping, een complete tuinkamer, enzovoorts. Ook zit er hierbij een groot verschil in de gebruikte materialen. Denk aan een tuinkamer van aluminium en glas, een veranda waarbij voornamelijk hout gebruikt wordt, etc. Het hangt enigszins van de gekozen interieurstijl in huis af, welke materialen het beste bij je tuin passen. Hout heeft een hele natuurlijke look en krijgt om die reden de voorkeur bij veel huishoudens. De zijkanten van de veranda of losse tuinoverkapping zou je af kunnen dekken met een zeil of bijvoorbeeld een PVC plaat. Deze kun je in de zomer weghalen, zodat je onder de veranda van een verfrissend windje kunt genieten. 

Tip: plaats het hout altijd op zogenaamde betonpoeren. Een betonpoer zorgt niet alleen voor stevigheid, maar voorkomt bovenal houtrot in de hoekpalen van de overkapping. Houtrot zou de overkapping al snel kunnen verzwakken. 

Dakbedekking van een overkapping 

Samenhangend met het materiaal waarmee de overkapping wordt opgebouwd, is het materiaal wat gebruikt wordt voor de dakbedekking van de overkapping. Vos Kunststoffen is een partij die bijvoorbeeld een EPDM-pakket meelevert. Het is een heel stevig type dakbedekking, welke waterdicht is en een hoge duurzaamheidsgraad kent. In die zin, dat het materiaal vele jaren goed blijft zonder dat je hier jaarlijks onderhoud aan uit hoeft te voeren. Ook een dak van glas kan een optie zijn. Voordeel van glas is logischerwijs, dat je profiteert van meer licht onder de overkapping en daarmee vaak ook in huis. 

Reacties