Foto: press_2013/serres-Niek-Roos-serrebouw.jpg

Serre van aluminium, kunststof of hout

Welk materiaal ga je gebruiken voor de serre? Aluminium, kunststof of hout? Lees hier de voordelen en nadelen van deze materialen.

Guido van Loon

Foto boven: een houten serre van Niek Roos.

Vaak is een serre vooral een kwestie van smaak en budget. Maar ook het ontwerp kan van invloed zijn op de materiaalkeuze. Kies materialen die goed samengaat met vormen met je woning. En dat zowel met het ontwerp van de nieuwe aanbouw als de bestaande bouw. Voor het framewerk is er keuze uit profielen van aluminium, kunststof en hout. Nadat de fundering klaar is, kan de bouw van het raamwerk beginnen. Het raamwerk van een serre bestaat uit (verticale) stijlen en (horizontale) regels.

Houten serre

Hout is het meest sfeervolle materiaal. Van nature heeft hout een gezellige, warme uitstraling en met een ander verfje is het gemakkelijk aan te passen aan actuele modekleuren. Daar staat tegenover dat hout wel meer onderhoud vereist dan aluminium of kunststof.

Om tegenwicht te bieden aan de opmars van aluminium- en kunststofkozijnen komen fabrikanten van houten kozijnen regelmatig met verbeterde producten, zoals het zogenaamde sponningkozijn. Dat is zo ontworpen dat het binnengedrongen regenwater weer naar buiten afvoert. De prijs van een houten kozijn is in aanschaf doorgaans het laagste maar komt uiteindelijk - met onderhoud erbij - dicht in de buurt van die voor kunststof en aluminium. Hout is mooi, maar houd er wel rekening mee dat het veel onderhoud vergt.

De pluspunten van hout:

- sfeervol materiaal
- makkelijk in kleur aan te passen
- goedkoop in aanschaf

Kunststof serre

Kunststof vergt vrijwel geen onderhoud, is duurzaam, verkleurt niet, veroorzaakt geen condens, krimpt niet, zet niet uit, is slagvast, vorst- en stormbestendig en geeft een goede warmte- en geluidsisolatie. Kunststof is in vrijwel elke kleur leverbaar; zelfs in houtlook. De prijzen van kunststofprofielen kunnen onderling flink verschillen.

De pluspunten van kunststof:

- corrosiebestendig, dus duurzaam
- vorstbestendig
- slagvast
- veel keuze
- niet onderhevig aan krimpen of uitzetten
- goede warmte- en geluidsisolatie

In hout en kunststof is goed te schroeven. Gordijnrails, lamellen, rolgordijnen en aanverwante zaken laten zich hierdoor gemakkelijk monteren.

Aluminium serre

Aluminium verdient in vrijwel alle gevallen de voorkeur. Aluminium is duurzaam, stabiel, vorm- en maatvast, uitstekend te recyclen en het vergt nauwelijks onderhoud. Bovendien is het te verkrijgen in vrijwel elke denkbare kleur; zelfs een houtstructuur behoort tot de mogelijkheden. De betere serrefabrikanten gebruiken thermisch geïsoleerde profielen waardoor condensvorming tot het verleden behoort. Ook werken steeds meer serrefabrikanten met voorgemonteerde profielen, dat wil zeggen dat de profielen al in de fabriek op maat gemaakt worden, zodat de montage ervan nóg sneller kan verlopen.


In het verleden had aluminium een slechte reputatie op het gebied van isolatie; metalen zijn nu eenmaal koudegeleiders en daardoor was er vaak een probleem met condensatie. De ontwikkelingen stonden echter niet stil. Dankzij de komst van de innovatieve ‘anti-koudebrug’ (een stuk kunststof of kunsthars in het aluminium profiel, ook wel ‘thermische onderbreking’ genoemd) is aluminium een belangrijk materiaal binnen de serrebouw geworden. Door het aanbrengen van de thermische onderbreking bestaat het kozijn niet meer uit één profiel, maar uit twee profielen, verbonden door kunststof. Er treedt nu niet langer condensatie op. Bijkomend voordeel is dat je aan de binnenzijde van de serre kunt kiezen voor een andere kleur dan aan de buitenkant. De fabricage van thermisch onderbroken aluminium kozijnen is vrij arbeidsintensief. De prijs kan hierdoor hoger liggen dan die van houten of kunststof kozijnen. Geanodiseerd of gemoffeld in fraaie kleuren biedt aluminium een scala aan afwerkingmogelijkheden.

De pluspunten van aluminium:

- licht én sterk
- corrosiebestendig, dus duurzaam
- stabiel
- vorm- en maatvast
- onderhoudsarm (schilderen is overbodig)
- volledig recyclebaar

Keurmerk

Als je overweegt een aluminium serre te laten bouwen, informeer je dan of de door jou geselecteerde serreleverancier is aangesloten bij de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG). Dit is een zelfstandige brancheorganisatie van fabrikanten van ramen, deuren en gevelelementen in aluminium en staal. Met circa 130 leden vertegenwoordigt de VMRG ongeveer 90% van alle leveranciers van ramen en gevels. De vereniging stelt al ruim 40 jaar kwaliteitseisen voor stalen en aluminium ramen, deuren, gevels en serres. Bedrijven die aantoonbaar aan die eisen voldoen, krijgen de VMRG-keur en verlenen op basis van de VMRG-eisen garantie aan de consument op de door hen verrichte leveringen en (montage)werkzaamheden. De VMRG-keur staat voor extra zekerheid en kwaliteit.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties
toon stap

Goedenmiddag, ik ben op zoek naar een serrebouwer die problemen met mijn serredak op kan lossen. Ik heb nl bij zware regenval last van lekkages. De leverancier van de serre, fa Smits uit Schijdel, bestaat niet meer (failliet /gestopt). Ik woon in Den Bosch en de bedrijven die ik tot op hexen heb benaderd verrichten alleen reparaties aan de door hen geleverde serres. Groeten, Toon Stap

9 jaar geleden