Foto: press_2013/solarlux-akzent-wintergarten.jpg

Een serre aanbouwen: een klassiek of modern ontwerp?

Schuin of plat dak, hoekig of rond, klassiek of modern; met een serre is elke stijl mogelijk. Maar waar moet je op letten bij een serre aanbouwen?

Guido van Loon

Wat heeft je voorkeur? Een serre die een contrast vormt met de bestaande bouw of juist één die aansluit bij de stijl en inrichting van de woning. Schuin of plat dak, hoekig of rond, klassiek of modern; met een serre is in feite alles mogelijk.

De keuze voor een bepaald ontwerp van een serre hangt in eerste instantie af van hoe je de serre wilt gaan gebruiken. Een serre als uitbouw voor een woonkeuken vraagt tenslotte een heel ander ontwerp dan een tuinserre of een uitbouw voor een extra werkkamer.

Ontwerp serre afhankelijk van woning

Het ontwerp van een serre hangt bovendien erg af van het type woning. Vrijstaande woningen bieden bijvoorbeeld veel mogelijkheden in het vrije ontwerp. Tussenwoningen zijn beperkt in de afmetingen in de breedte en zijn veel meer gericht op de diepte van de uitbouw. Dan zijn keuzes sneller gemaakt. Er zijn diverse zaken waar extra aandacht besteed wordt: wordt de serre aan de voor- of achterkant geplaatst, kiest men voor een gemetselde borstwering om de serre meer bij de woning te betrekking of gaat men voor glas tot aan de grond om meer een tuinkamer te creëren. Het is ook mogelijk de serre te voorzien van een glazen dak, zo krijg je meer licht en ruimte in de woning.

 

Harmonieuze serre

Bij een serre is eenheid met de woning van groot belang. Een harmonieus geheel zorgt ervoor dat de serre niet als een blok aan het huis hangt. Een huis is in een bepaalde stijl gebouwd, bijvoorbeeld strak, klassiek of landelijk. Hoe duidelijker deze stijl zichtbaar is, hoe belangrijker het uiterlijk van de serre wordt. Een serre moet op de eerste plaats functioneel zijn, maar ook prettig om in te wonen en mooi om naar te kijken. Bij het ontwerp van de serre zijn er diverse elementen waar rekening gehouden moet worden, zoals de windrichting en de baan van de zon. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de vorm van de ramen, de stijl van de profielen, de kleuren en de beglazing.

 

Omgevingsvergunning nodig voor serre

Wanneer de keuze voor een ontwerp gemaakt is, kun je aan de slag. Het is echter wel belangrijk bij de gemeente na te gaan of je voor de bouw van je serre een omgevingsvergunning nodig hebt. Wie een stukje wil aanbouwen, een serre of dakkapel wil laten plaatsen heeft veelal geen vergunning meer nodig. Je kunt dit nakijken op de website www.omgevingsloket.nl. Afhankelijk van onder meer de locatie en grootte van de serre, de afstand tot de buren, openbaar groen of de openbare weg, valt je serre in de categorie 'vergunningsvrij', 'lichte omgevingsvergunning' of ‘reguliere omgevingsvergunning’. Een serre moet echter altijd voldoen aan de technische eisen van het Bouwbesluit. Ook de ongeschreven fatsoensnormen en het 'burenrecht' van het Burgerlijk Wetboek zijn van toepassing. Overleg dus altijd met je buren, soms kan zelfs hun toestemming nodig zijn! De benodigde bouwtekeningen kun je meestal door je serreleverancier of architect laten maken.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties