Foto: 2015/vogels-muurbeugel-televisie.jpg

Vrouwen kijken tv in bed, mannen in stoel

Gemiddeld kijken Nederlanders per dag drie uur televisie. Maar wat betekent tv-kijken in 2015?

Wat betekent tv-kijken in 2015 met al die beschikbare apparaten zoals tablets, smartphones, laptops en een veelvoud van (betaalde) kanalen? Vogel’s, producent van onder andere TV muurbeugels, deed samen met Multiscope onderzoek naar het tv-gedrag van Nederlanders*.

Een derde jongeren kijkt tv op ander device

Hoewel de meerderheid van de Nederlanders (88 procent) ‘gewoon’ tv-programma’s kijkt via hun vertrouwde televisie, zijn het vooral de jongeren die de voorkeur geven aan alternatieve beeldschermen. Uit het onderzoek blijkt dat met name de laptop favoriet is (23 procent).

Vrouwen kijken in bed, mannen vanuit de stoel

Nederlanders antwoorden eensgezind op de vraag ‘wat de lekkerste plek is om naar een favoriet tv-programma, film of serie te kijken?’. Het antwoord is de bank (77 procent). Wat opvalt is dat de tweede keus voor mannen de stoel is (27 procent), terwijl vrouwen duidelijk de voorkeur geven aan het bed (24 procent). Vijftigplussers zijn van alle leeftijdsgroepen het meest verknocht aan ‘een televisiestoel’ en bijna de helft van de jongeren kiest het bed als favoriete plek, na de traditionele bank.

Geklets en gesmak grootste irritatie

Of Nederlanders nu languit op de bank, in bed of in hun luie stoel hangen: tv kijken brengt niet alleen maar ontspanning met zich mee. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het geluid van andere mensen de grootste irritatiefactor is: geklets, gesmak, of het geluid van een stofzuiger is volgens 21,4 procent van de ondervraagden het meest storend. Op nummer twee staat een slechte verbinding van de tv-aanbieder (20,8 procent) gevolgd door zonlicht dat van buiten op de tv schijnt (19 procent) en een oncomfortabele zithouding (9,9 procent).

Nieuwe tv, nieuwe tv-beugel

Het verblindende zonlicht en de oncomfortabele zithouding kan voorkomen worden met een TV-steun. Uit klantonderzoek van Vogel’s blijkt dat met name de aanschaf van een nieuwe tv reden is om voor deze oplossing te kiezen (47 procent). Hoewel uit de cijfers niet blijkt of zonlicht en een oncomfortabele zithouding de aanleiding zijn, zoekt bijna de helft (45 procent) naar een muurbeugel die draai- en kantelbaar is.

* Bron: mediatijd
Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 respondenten, december 2014.

Meer informatie: 14 januari 2015

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties