Foto: 2017/tvbeugel-1.jpg

TV beugels voor gemak en comfort

Het voordeel van TV beugels

Ruimtebesparing is een belangrijke factor bij de inrichting van je huis. Hoe meer ruimte je kan creëren, hoe prettiger voor veel mensen de woonbeleving is. Een TV kies je met als uitgangspunt de ruimte die jij daarvoor beschikbaar hebt in de kamer waar de TV komt. Hoe groter de kamer, hoe groter de TV kan zijn. De TV's van vandaag de dag zijn er in vele soorten en afmetingen. Door het monteren van een TV beugel of TV steun ben je in staat om nog meer ruimte vrij te maken in de kamer.

Een TV staat meestal op een TV kast, daaronder wordt de dvd speler of blu-ray speler geplaatst en meestal het antennekastje van onze TV provider. Stel je eens voor als die kast er niet meer hoeft te staan en die plek helemaal vrij komt in de kamer? Dan praten we al gauw over een oppervlakte van 1 a 2 vierkante meter die dan beschikbaar is. 

Deze ruimtebesparing is mogelijk door het installeren van een TV beugel. TV beugels zijn praktisch en hebben een strakke uitstraling. Naast de ruimtebesparing die een TV beugel oplevert, is er ook nog de verbetering van de kijkervaring. De TV zweeft nu als het ware boven de vloer, staat op zich en dat geeft een moderne look. Met de handige beugel is de TV ophangen simpel en snel gedaan. De plek die nu gecreëerd en vrij beschikbaar is, geeft mogelijkheden om daar iets anders neer te zetten. Je kunt er ook voor kiezen deze plek vrij te houden. 

Welke TV beugel voor mijn TV?

Bij de aankoop van jouw TV was je afhankelijk van de beschikbare ruimte en andere persoonlijke voorkeuren. Als je nu de keus hebt gemaakt om de TV beugel als ophanging te gaan gebruiken, dan zijn er drie factoren van belang. De keuze van de juiste TV beugels hangt 100% af van deze drie factoren. Het gaat hier om: het schermformaat, het gewicht en de VESA maat. 

Aan de hand van deze informatie kun je de meest geschikte TV beugel kiezen voor een optimale bevestiging. Kies je een TV beugel die eigenlijk niet zou passen bij jouw specifieke TV, dan zou dat tot schade kunnen leiden. De beugel en de steunen worden dan te zwaar belast door het gewicht van de TV en dat kan tot breuk leiden. Bij het kiezen van de juiste TV beugel vind je deze drie factoren altijd terug op de productinformatie, zodat je weet waar je op moet letten. Vaak worden ook nog aangegeven de muurafstand en de maximale TV diepte.

De draagkracht van TV beugels is gedegen getest en afgestemd op specifieke TV's. Als de drie eerder genoemde factoren bekend zijn, dan is de desbetreffende passende TV beugel eenvoudig te kiezen.

De VESA maat is ook van groot belang voor je keuze van de juiste beugel. Deze VESA maat is niets anders dan de onderlinge hartafstand tussen de ingebouwde bevestigingspunten achterop de monitor. Deze afstanden corresponderen met de bevestigingspunten op de montageplaat van de TV beugel.

Wil ik de TV aan de muur of aan het plafond?

Er is nog een optie die je kan overwegen bij de keuze voor TV beugels. Wil je de TV bevestigen aan de muur of aan het plafond? Beide opties zijn mogelijk, er zijn ook variaties mogelijk met of zonder zwenkarm. Door middel van een zwenkarm is het mogelijk de TV naar je toe te halen, dus de kijkafstand enigszins te regelen.

De muurbeugel

Is jouw keus gevallen op een muurbeugel, dan is het belangrijk dat je TV een haakse stroomkabel heeft. Zou dat niet het geval zijn, dan komt de kabel horizontaal tegen de muur aan en dat is niet wenselijk. De muur TV beugel kan uitgevoerd worden in vier variaties: plat, kantelbaar, draai- én kantelbaar en als vierde variatie zwenkbaar. 

De platte beugel zorgt voor een minimale afstand tussen muur en TV. Deze heeft geen beweegbare onderdelen. Als je de hoek wel wilt kunnen instellen tussen muur en TV, dan is de beste keus hiervoor de kantelbare muurbeugel. Let er dan wel op dat de muur sterk genoeg is om deze belasting aan te kunnen als de TV van de muur wordt weggetrokken. Bij een muur van gipswand of gasbeton is dit type muurbeugel niet geschikt, tenzij er een speciale draagconstructie wordt gemaakt om dit gewicht wel te kunnen dragen.

De plafondbeugel

Geef je toch de voorkeur aan een plafondbeugel als bevestiging, dan zijn ook daarin diverse uitvoeringen beschikbaar. Van belang is van tevoren vast te stellen hoeveel afstand je wilt tussen plafond en TV. Neem eerst een kijkje in de kamer en de locatie waar je de plafond TV beugel wilt monteren. Schat vervolgens in hoe de TV daar het beste tot z'n recht komt en welke afstand je wilt vanaf het plafond. Er zijn diverse lengtematen beschikbaar voor wat betreft plafondafstand en het is zelfs mogelijk om de lengte in te stellen. 

Door middel van een zwenkbare en kantelbare plafondbeugel is er de mogelijkheid om de hoek te veranderen tussen de TV en het plafond. Er zijn uitvoeringen beschikbaar met meerdere draaipunten. Een plafondbeugel met drie draaipunten kan dus kantelen, draaien en om zijn as roteren. 

Wat is de beste kijkhoogte?

Dit is een vaak gestelde vraag. Er is eigenlijk geen standaard antwoord hierop, het is helemaal afhankelijk van waar je zit en op welke hoogte het kijkveld is. De richtlijn die wel wordt aangehouden is dat 30% van het bovenste deel van het scherm op ooghoogte zit. Die hoogte is dus ook afhankelijk van jouw lengte, de hoogte van de stoel of bank, jouw zitpositie en de instelling van je TV beugel.

Praktische adviezen en accessoires

Bij de aankoop van TV beugels wordt altijd alles inclusief de benodigde montagematerialen geleverd. Een eenvoudige handleiding voor een snelle montage is inbegrepen bij de aankoop. Mocht jouw TV een afwijkende VESA maat hebben die niet overeenkomt met onze TV beugels, dan is er een VESA adapter verkrijgbaar om de TV alsnog op de beugel te bevestigen. 

Houd bij de montage ook rekening met de snoeren die zichtbaar blijven na montage. De juiste kabelgoot kiezen die goed bij de kleur van jouw interieur past, is dan ook van belang.

Het kopen van de TV beugel

Als alle keuzes zijn gemaakt en de maten zijn bekend, dan wordt het tijd om de TV beugel van jouw keus te gaan aanschaffen. Dat kan snel en eenvoudig online. Je ziet dan gelijk of het product op voorraad is en wanneer dit wordt bezorgd. Heb je nog vragen over de producten of de verzending, neem gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord met deskundig en persoonlijk advies.

Reacties