Zo decoreer je je eettafel mooi voor een luxe etentje

Met Pasen, Kerst, verjaardagen of gewoon ‘voor de leuk’ is het altijd een goed idee om de eettafel mooi te versieren en decoreren.

20 April 2020

Leg een mooi tafelkleed neer en gebruik het mooiste servies. Echter is dat nog lang niet alles wat je kunt doen om de tafel zo feestelijk en gezellig te maken als maar kan! Hier drie tips voor een mooi aangeklede eettafel.

Beginnen bij het begin

Het aankleden van de eettafel begint met het neerleggen van een mooi kleed en/of tafelloper. Met de juiste tafelaankleding is dit zo gepiept. Zoek iets uit wat niet te druk is, maar wel mooi en stijlvol. Bovendien moet het ook gezellig zijn om naar te kijken. Bij een feestelijk etentje zit je tenslotte vaak wel uren aan tafel. Daarna is het tijd om de placemats neer te leggen. Kies mooie placemats die makkelijk schoon te maken zijn. Kies voor bijpassende servetten en onderzetters.

Het mooiste servies

Het belangrijkste van de aankleding is natuurlijk het servies. Wil je het echt goed aanpakken en zijn er verschillende gerechten te eten? Dan is het handig om een groot bord, een kleiner bord en een kom neer te zetten. Door ze in elkaar te zetten, krijgt het een mooie uitstraling. Leg vervolgens het bestek ernaast op het servet. Wil je het echt volgens de regels doen? Leg het bestek zo dat je van buiten naar binnen werkt. Begin je met soep, leg dan de lepel het meest rechts en het andere bestek links ervan. Bestek voor het dessert leg je boven het bord. Zet ook je mooiste wijnglazen en/of waterglazen neer.

Verder is het nog handig om bijvoorbeeld een servettenhouder neer te zetten, voor als mensen nog een extra servetje nodig hebben.

Decoraties

Is het bijvoorbeeld Kerst of Pasen? Decoreer de tafel dan mooi met bijpassende decoraties. Verspreid wat (chocolade)paaseitjes over de tafel of zet kleine stenen kuikentjes neer voor Pasen. Ook een Paas tak met versiering doet het altijd goed, of zet een vaas met mooie bloemen neer. Dat past weer goed bij zowel de feestdag als het voorjaar. Met Kerst kun je bijvoorbeeld kerstkransjes op de borden leggen, mooie decoratieve voorwerpen met wat glitters en lampjes plaatsen of juist voor een heel Kerst achtig tafelkleed kiezen. Ook dan is het leuk om bloemen neer te zetten, maar kies dan voor een bloem die goed past bij de winter.

Reacties