string(1) "p"

Dit is waarom steigerhouten meubels populair zijn

Steigerhouten meubels zijn al jaren populair in de meubelbranche. Nog steeds zijn deze tafels een super populaire toevoeging aan je interieur!

Steigerhout wat is dat eigenlijk?

Eigenlijk is steigerhout geen officiële houtsoort. Het is voornamelijk een term die in de bouw veel voorkomt. Tijdens bouwwerkzaamheden worden op steigers deze onbehandelde steigerplanken gelegd. Vandaar ook de naam ‘steigerhout’. Door het gebruik en de cementresten krijgen de planken die karakteristieke oude versleten look die al snel geliefd werd bij meubelmakers.

Steigerplanken zijn planken die van vurenhout (de fijnspar) zijn gemaakt. Het vurenhout is een van de meest gebruikte en populairste houtsoorten in Nederland. Onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. Wil je langer genieten van je meubels? Dan raden wij het aan dit te behandelen met een transparante lak of een gekleurde washing.

 

New is always better

Gebruikt steigerhout heeft al jaren dienst gemaakt in de bouw en is vaak krom, gebarsten en vies door cement en verfresten. Bij Woodville maken wij gebruik van nieuw Europees vurenhout. Voordeel aan dit nieuwe vurenhout is dat wij de kwaliteit kunnen waarborgen. Wij maken alleen gebruik van gedroogd steigerhout. Alle planken zijn even lang gedroogd in een droogkamer zodat het de kans op scheuren en kromtrekken, wat nu eenmaal hoort bij de natuurlijke werking van hout, minimaal blijft.

Robuust

Kenmerkend aan steigerhout is dat het materiaal een robuust uiterlijk heeft dat uitermate geschikt is voor meubels en interieur. Steigerhout heeft soms naden en scheurtjes maar dit hoort bij het karakter van dit hout. Een butsje of een krasje in je tafel gekomen? Gelukkig valt dit bij deze meubels niet zo op omdat ze al een doorleefde uitstraling hebben. Ook wel eens fijn om je niet zo druk te maken over een krasje op je meubel!

Bewerkbaar

Steigerhout is een makkelijk te bewerken materiaal. Omdat vurenhout relatief zacht is kun je er makkelijk zelf bijvoorbeeld een schroef in bevestigen. Zo kun je met onbehandelde planken zelf aan de slag gaan om de tofste DIY-ideeën te realiseren.

Of kies er voor om onbehandelde planken of meubels zelf te beitsen of lakken zodat ze perfect in je interieur passen. Vind je dit toch erg spannend? Ga dan voor een plank of meubel dat al een transparante lak of washing heeft. Bekijk hier welke kleur mogelijkheden we hebben. Wij zorgen er dan voor dat deze zo worden behandeld dat dit volledige bescherming biedt en je langer van je meubels kunt genieten.

 

Voordelig

Een mooie bijkomstigheid aan deze houtsoort is dat steigerhout in verhouding met hardhout zoals bijv. eikenhout een stuk voordeliger is! Super fijn om een prachtig meubel aan te schaffen dat niet zo’n gat in je portemonnee slaat.

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Steigerhouten planken kunnen hol of bol trekken. Al ons hout wordt rustig gedroogd waardoor het hout minder “werkt”. Voor onze tafelbladen worden de planken met dwarslatten aan de tafel gemonteerd. Ondanks dat wij er alles aan doen om het zo min mogelijk te laten werken kunnen wij hier geen 100% garanties voor geven. Steigerhout blijft een natuurproduct en heeft eenmaal de eigenschap om te werken. Het is ook erg afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid dat het hout gaat krimpen of uitzetten. Hierdoor is kiervorming niet uit te sluiten.

Doordat het hout zo kan werken, is het belangrijk dat de meubels op een goede manier worden gemonteerd. Hout wat wordt blootgesteld aan de natuurelementen zal uiteindelijk op kwaliteit inleveren.

Als een steigerhouten meubel is behandeld met een lak kunnen deze later niet meer behandeld worden met een ander soort afwerking zoals beits, verf of olie. Dit komt doordat het hout na schuren steeds gladder wordt en een afwerking daardoor niet goed zal hechten. Maar geen zorgen, want met een goede behandeling kun je er jaren plezier van hebben! Als een steigerhouten meubel is behandeld met een lak kunnen deze later niet meer behandeld worden met een ander soort afwerking zoals beits, verf of olie. Dit komt doordat het hout na schuren steeds gladder wordt en een afwerking daardoor niet goed zal hechten. Maar geen zorgen, want met een goede behandeling kun je er jaren plezier van hebben!