Foto: 2018-05/Carl Hansen Rotan eetkamerstoel aangepast.jpg

Poul Kjærholms eerste stoel nu verkrijgbaar in rotanversie

Carl Hansen en Son breidt de collectie klassieke meubels van de legendarische ontwerper Poul Kjærholm verder uit

met de stijlvolle PK1-eetkamerstoel van staal en handgeweven rotan.

In de loop van zijn carrière eigende Poul Kjærholm zich een breed scala aan materialen en technieken toe. Kjærholms interesse in handgeweven manden leidde tot een bijzondere fascinatie voor pitriet en zijn allereerste stoel, de PK1-eetkamerstoel uit 1955, maakte hij dan ook van staal en handgeweven rotan. Carl Hansen & Son brengt deze lichte en stijlvolle rotanstoel nu op de markt.

???????De internationaal gerenommeerde meubelontwerper Poul Kjærholm, die in 2016 aan de portfolio van Carl Hansen & Son werd toegevoegd, behoort tot de grootste namen uit de hoogtijdagen van het Deens design. Vorig jaar presenteerde Carl Hansen & Son Kjærholms stijlvolle PK1-eetkamerstoel in een combinatie van staal en vlaggentouw. Nu komt de Deense meubelproducent wederom met een toevoeging aan de collectie Poul Kjærholm-meubelstukken: de PK1 met stalen frame en rotanzitting en -rugleuning, volledig in de stijl van het originele ontwerp. "Poul Kjærholms meubels, waaronder de pitrieten PK1-stoel, passen perfect binnen de collectie van Carl Hansen & Son. De compromisloze wijze waarop deze begenadigde meubelmaker design, materiaal en vakmanschap benaderde, sluit helemaal aan bij onze eigen ambachtelijke waarden. Samen met zijn unieke gave voor het op elegante wijze koppelen van vorm aan functie, zorgt dit ervoor dat Poul

Kjæerholm uitstekend past in Carl Hansen & Sons ontwerpersfamilie", aldus Carl Hansen & Son-directeur Knud Erik Hansen.

 "We zijn zeer verheugd dat we Poul Kjærholms allereerste eetkamerstoel produceren en met deze versie komen twee van de favoriete materialen van de ontwerper samen: staal en rotan. Het natuurlijke rotanmateriaal biedt meer dan alleen een aantrekkelijk contrast met het gebruikte staal. Het lineaire vlechtwerk levert ook een wezenlijke bijdrage aan het geraffineerde uiterlijk van de stoel."

 "Elk detail van de PK1 is een symbool van eenvoud. Het ontwerp is sierlijk vormgegeven en zit bijzonder comfortabel dankzij de pitrieten rug en zitting. De stoel omsluit het lichaam en biedt ondersteuning waar het nodig is", legt Knud Erik Hansen uit en voegt daaraan toe dat de afmetingen van de stoel enigszins zijn aangepast in vergelijking met Kjærholms origineel uit 1950; dit om tegemoet te komen aan het ietwat grotere en langere hedendaagse publiek. De aanpassing is gedaan in overeenstemming met en uit respect voor Poul Kjærholms oorspronkelijke ontwerp.

Staal en rotan

Kjærholm hield er altijd al van om met verschillende materialen te experimenteren. Hij had een grote voorliefde voor staal, voornamelijk in combinatie met natuurlijke materialen, en raakte al vroeg in zijn carrière gefascineerd door rotan. De Deense meubelontwerper was een soort van connaisseur op het gebied van handgeweven manden en kleden; voorwerpen waarvan zowel de constructie als het oppervlak bepaald wordt door hetzelfde materiaal.

 De lichtgewicht PK1 is exemplarisch voor Kjærholms verdieping in de mogelijkheden van verschillende materialen en de wijze waarop hij harmonie wist aan te brengen tussen vorm en materiaal. Kjærholm benaderde design op artistieke wijze. Volgens hem was het niet zijn eigen taal die hij probeerde uit te drukken, maar de taal van het materiaal. Deze ambitie is terug te zien in de PK1, waarvan de duidelijke, heldere structuur de materialen volledig tot hun recht laat komen.

 De nieuwe PK1-stoel is gemaakt van roestvrijstaal en natuurlijk rotan. Rotan is vervaardigd van de stam van de klimmende palm, die tot wel 160 meter lang kan worden. De stengels worden gedroogd, alvorens ze worden gebruikt voor meubels en vlechtwerk. De kleur van het pitriet varieert en ontwikkelt na verloop van tijd een prachtig patina.

 De PK1 is ook verkrijgbaar in naturel of zwart vlaggentouw en in een versie voor buitenshuis met een roestvrijstalen frame met lichtbruin of zwart weerbestendig vlaggentouw. Zowel de binnen- als buitenuitvoering kan worden opgestapeld tot vijf stoelen.

De rotanversie van de PK1 is vanaf mei 2018 in de winkel verkrijgbaar, met een adviesprijs van EUR 590 excl. btw.

 

Reacties