Foto: gispen-416-kuipstoel-dutch-originals.JPG

Dutch Originals: kuipstoel Gispen 416

Designklassieker polyester kuipstoel Gispen 416 wordt door Dutch Originals opnieuw in productie genomen.

De kuipstoel zorgde in 1956 voor een kleine revolutie in de meubelindustrie: het was de eerste in serie vervaardigde kunststof stoel. De hernieuwde belangstelling voor de kunststof kuipstoel van de laatste jaren is aanleiding voor Dutch Originals het karakteristieke en tijdloze ontwerp van Cordemeyer opnieuw uit te brengen.

'De strawinsky der fauteuils', met deze slogan werd de Cordemeyer-fauteuil in 1956 geïntroduceerd. De polyester zitkuip – versterkt met glasvezel - was een noviteit in de meubelindustrie. Geplaatst op een frame van gelakt staal zorgde het voor een kleine revolutie: vanaf dat moment zou kunststof steeds vaker het vertrouwde staal vervangen als belangrijkste grondstof. André Cordemeyer sloot met zijn ontwerp aan bij een internationale trend die begin jaren vijftig in Amerika was ontstaan. Hier werden voor het eerst kunststof stoelen in serie vervaardigd, waaronder de inmiddels wereldberoemde ontwerpen van Charles Eames.

Cordemeyer ontwikkelde zijn revolutionaire stoel in opdracht van de firma Gispen, waar hij kort daarvoor in dienst was getreden. Vandaar ook het typenummer van de stoel: Gispen 416. Ontwerper Wim Rietveld – zoon van Gerrit Rietveld en destijds ontwerper bij Gispen – hielp met het perfectioneren van het model. Aldus ontstond een 'naar het lichaam gevormde' fauteuil die destijds als uiterst modern werd gezien. De Cordemeyer fauteuil werd destijds als voorbeeld van Dutch design gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958.

In de loop der jaren verflauwde de aandacht voor de polyester kuipstoel, de consument viel voor kuipstoelen die te stofferen waren. Een originele Cordemeyer is nu nauwelijks nog te krijgen, onlangs werd een exemplaar afkomstig uit het Rietveld Schröderhuis in Utrecht geveild bij Christie’s in Londen voor € 4375,-.

De hernieuwde belangstelling voor kuipstoelen van de laatste jaren is aanleiding voor Dutch Originals de Cordemeyer stoel opnieuw uit te brengen, geheel naar oorspronkelijk ontwerp. De Gispen 416 is sinds juni verkrijgbaar, richtprijs 595,-.

Publicatiedatum: 19 mei 2013

Meer informatie: www.dutchoriginals.nl

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties