Foto: eettafel

Ontdek hier dé 5 eetkamertrends van 2023

Nu het nieuwe jaar is begonnen, is de kans groot dat je kriebels krijgt om je interieur te veranderen.

Marlies 22 Januari 2023

De meeste mensen pakken hun woonkamer of keuken aan voor een nieuwe look, maar wat dacht je van het veranderen van je eetkamer?

Nu denk je misschien: ik heb helemaal geen eetkamer. Dat kan kloppen, want aparte kamers om te eten, is meer iets van vroeger. Waarschijnlijk beschik je wel over een gezellige eethoek met een eettafel en stoelen. Je raadt het al: er zijn volop trends te vinden voor die eetkamerhoek.

1. Scoor een ronde eettafel met trendy stoelen

Een van de trends die absoluut niet mag ontbreken dit jaar is een ronde eettafel. Maar: wat is een eettafel precies; is dat een gewone tafel of zijn er verschillen te ontdekken? Wanneer je op 'eettafel' zoekt, zie je volop keuze in diverse soorten tafels. Dit zijn tafels die je in de woonkamer of keuken neerzet om lekker aan te eten en te borrelen met vrienden en familie.

Het maakt niet uit wat voor een tafel je daar neerzet; zolang je er zelf maar blij van wordt. Voor 2023 zien we een heel bijzondere trend voor die tafel, namelijk ronde en ovalen eettafels. Ronde vormen zijn sowieso erg in de mode dit jaar, dus wissel daarbij eveneens af met ronde decoratie en een mooi ovalen kleed onder de eettafel.

2. Duurzaamheid is alsmaar belangrijker in huis

De laatste jaren is de interesse in duurzaamheid flink toegenomen. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt zelfs dat 1 op de 3 Nederlanders sinds corona duurzamer wil leven. Ook dat is zichtbaar in de keuken, woonkamer en eetkamer. Zo wordt er veel meer gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals hout, steen, bamboe en rotan. Denk bijvoorbeeld aan een houten eettafel met mooie bamboe stoelen.

Ook is er op het gebied van energiebesparing van alles mogelijk in je eetkamer. We zien bijvoorbeeld een verschuiving van gewone spaarlampen naar LED-verlichting. Het grote voordeel van LED is dat je er veel langer gebruik van kunt maken én dat ze veel minder energie verbruiken. Hiermee bespaar je tot wel 80% op je energierekening.

3. Eetkamer en keuken als verlengstuk van woonkamer

Wat we ook zien voor de eetkamertrends voor 2023 is het feit dat dit deel van je keuken of woonkamer steeds vaker écht wordt gezien als een verlengstuk van de leefruimte. Het is niet alleen een plek om te eten, maar ook om te werken, te borrelen en écht samen te komen met het gezin om bijvoorbeeld de dag na te bespreken. Dat zien we terug in hoe dit deel van de ruimte is ingericht.

Er is bijvoorbeeld meer gemak voor thuiswerkers met handige elektriciteitspunten op en onder de eettafel. Ook is er meer mogelijkheid voor 'snel aanschuiven' wat we zien in de keuze voor thuisbarretjes met hoge krukken. Dit alles kan natuurlijk volledig naar eigen smaak en volgens de huidige trends worden ingericht met warme kleuren en duurzame materialen.

4. Open keuken is dé trend voor 2023

Heb je de ruimte en tijd om wat meer te veranderen dan alleen te gaan voor bestellen ovale eettafel en een paar nieuwe eetstoelen? Dan is het een idee om je keuken te verbouwen tot een open keuken. Juist omdat de keuken en de plek waar je eet steeds vaker een verlenging van je leefruimte zijn, is het fijn om een open keuken te hebben. Dat is opvallend, want dat zagen we ook veel in de jaren 60 en 70.

Er zijn allerlei woontrends die we toen zagen die nu weer 'in de mode' zijn, waaronder ook de ronde en ovale vormen. In de open keuken is ruimte voor gesprek, samen koken en het tentoonstellen van servies, kookgerei en andere apparatuur. Maar: zorg er wel voor dat het geheel niet rommelig wordt; iets dat snel kan gebeuren met een open keuken.

5. Zachte stoffen en warme kleuren in je eetkamer

Tot slot nog een bijzondere woontrend die we ook voor de rest van het huis in 2023 terug gaan zien: zachte stoffen, warme kleuren en nog meer ronde vormen. Dit jaar staat in het teken van zachtheid en daar horen stoffen zoals teddy, pluche en schapenvellen bij. Kies voor robuuste eetkamerstoelen met schapenvellen over de leuning, voor zachte hoogpolige kleden in ronde vormen en voor warme lichte kleuren.

De trendkleuren voor 2023 zijn divers waardoor er voor ieder wat wils te vinden is. Tinten zoals oudroze, donkergroen en aarderood passen goed bij een rustige en natuurlijke basis waarin veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen en ronde vormen. Maar: je kunt ook gaan voor dé trendkleur van dit jaar volgens Flexa: Wild Wonder, een natuurlijke beigetint met geel.

Reacties