Foto: 2017/Hoekbanken.jpg

Welke bank past het best in mijn huis?

De keuze in bankstellen is enorm en wanneer je niet precies weet wat je wilt, kan het kiezen van een nieuwe zithoek je een berg hoofdbrekens bezorgen.

Ga je voor een bank die comfortabel zit of voor een designbank die meteen alle ogen naar zich toetrekt? Heb je liever een zithoek die bestaat uit losse elementen waarmee je kan schuiven of een vaste hoekbank? Allemaal vragen waarvan de antwoorden hangen van A: jouw voorkeur, en B: de beschikbare ruimte die je in je kamer hebt. Ondanks dat je idee kan uitgaan naar een hoekbank waar je met zijn tweeën lekker languit op kan liggen, als je kamer dat niet toelaat kan je beter kiezen voor een bank met een korte hoek of twee rechte banken.

Banken lijken kleiner dan ze zijn

De opgestelde zithoeken in showrooms zijn erop ingericht dat je er als bezoeker makkelijk tussendoor kan lopen. De ruimte die er dan tussen de salontafel en de fauteuils gelaten wordt, is aanmerkelijk groter dan dat je thuis hebt. Thuis is het vaak niet meer dan een kuitlengte, omdat je ook graag met je voeten op de tafel zit. Door die ruimtelijk opstelling in de winkels lijken meubels kleiner dan dat ze bij jou in de kamer zullen uitpakken. Het is daarom handig dat je weet hoe groot de maximale ruimte is die de bank(en)- en/of fauteuilcombinatie mag innemen.

Belicht ook de praktische aspecten

Vanzelfsprekend ga je in eerste instantie op de kleur en de belijning of het design af. Vergeet echter ook de praktische aspecten niet. Als je kinderen en/of huisdieren hebt is de kans op vlekken en beschadigingen groter dan wanneer je die niet hebt. Je kan dan denken aan een model waarover een hoes kan, een makkelijk afneembare (kunst)leren of een bank die bekleed is met een microfiber. Ook een niet onbelangrijk gegeven is de kleurkeuze. Extravagante banken in opvallende kleuren zijn hartstikke leuk om te zien, maar wil je daar ook jaren in je huis tegenaan kijken? Stel, na verloop van tijd begint het te kriebelen en wil je een kamer-make-over. Dan zit je wel met een hoekbank in een uitgesproken kleur en/of model waar je weinig mee kan. Gebleken is dat we het langste plezier van onze zithoek hebben wanneer we die in een neutrale kleur kiezen en die vervolgens opleuken met een schapenvacht of vrolijk gekleurde kussens.

Reacties