Traplift kopen? Dit zijn de kosten van een traplift

Comfortabel wonen is belangrijk; ongeacht welke leeftijd je hebt. In Nederland willen mensen op steeds latere leeftijd nog thuis kunnen blijven wonen.

25 November 2020

Dit blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO. Om dat mogelijk te maken, is het belangrijk om veilig en aangenaam te kunnen leven in een aangepaste woning voor senioren. Ideaal in zo’n seniorenwoning is een traplift waarmee je eenvoudig naar de eerste en eventueel tweede verdieping kunt gaan. Maar hoeveel kost een traplift nou eigenlijk? In dit artikel lees je meer over traplift prijzen en de voordelen van zo’n traplift.

Wat is een traplift precies?

Steeds meer ouderen kiezen voor het laten installeren van een traplift. Dat is een handige lift die op de trap naar boven wordt gemonteerd, waarin je comfortabel kunt zitten en waarmee je naar boven wordt gebracht. Met zo’n lift kun je over het algemeen langer in je eigen huis blijven wonen, iets dat heel belangrijk is voor de meeste mensen. Zodra mensen ouder worden, worden ze vaak iets minder stabiel. Een val van de trap komt helaas vaker voor bij 55-plussers dan bij jongere mensen. Daardoor kan het zijn dat mensen op latere leeftijd niet meer de trap op durven om naar de eerste verdieping te komen.

Een traplift komt in zo’n geval goed van pas. Je kunt veilig naar boven zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je het wel kunt halen. Trapliften worden vandaag de dag overigens niet alleen door senioren aangeschaft. Vijftigers en zestigers die hun woning toch al verbouwen, kiezen ook regelmatig voor een traplift wanneer er bijvoorbeeld een scherpe deal te pakken is. Hiermee is een traplift een goede investering voor de toekomst. Zo krijgt comfortabel en slim wonen een hele nieuwe invulling.

Traplift prijzen: wat kost een traplift?

De prijzen van een traplift variëren: de tarieven die je in de advertenties ziet staan zijn over het algemeen ‘vanaf prijzen’. Omdat er zoveel verschillende soorten trapliften bestaan én omdat er heel veel diverse soorten trappen zijn, is er niet één prijs voor een traplift te noemen. De prijs is dus sterk afhankelijk van je type trap en wat de overige wensen zijn voor bij de traplift. Een traplift voor een rechte trap is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een lift voor een trap met een bocht. De meeste moderne trappen hebben een bocht, waardoor je dus even goed moet kijken welke traplift geschikt is voor jouw woning.

Het is ook niet alleen de traplift waar je voor betaalt; het maatwerk en de tijd voor het plaatsen ervan zijn ook kostbaar. Om je toch een beetje een idee te geven wat een traplift kost, kun je van de volgende gemiddelde tarieven uitgaan:

  • Traplift voor een rechte trap (zonder bochten): vanaf € 2500
  • Traplift met één bocht: vanaf € 6000
  • Traplift met meerdere bochten: vanaf € 7000

Naast nieuwe trapliften kun je gaan voor een tweedehands traplift. De prijzen voor een herbruikbaar exemplaar liggen iets lager. Denk aan een traplift zonder bocht vanaf € 2000, een traplift met één bocht vanaf € 4750 en een traplift met meerdere bochten vanaf € 6250. Let altijd goed op de veiligheid van een tweedehands traplift. Zo’n traplift is immers al eens gemonteerd en gedemonteerd geweest. Wanneer je twijfelt aan een tweedehands exemplaar is het aan te raden om voor een nieuwe traplift te gaan.

Voordelen van een traplift in huis

Het grootste voordeel van een traplift in je woning is natuurlijk dat je veiliger kunt wonen en daardoor langer van je eigen woning en omgeving kunt genieten. Omdat je helemaal zelf naar boven en naar beneden kunt komen, hoef je geen hulp te hebben die je met zoiets kan helpen. Dit geeft veel mensen een fijn en onafhankelijk gevoel en dat heeft weer invloed op je dagelijkse gesteldheid. De meeste mensen die langer in hun eigen huis kunnen leven, zijn gelukkiger. Uiteraard zijn er nog meer voordelen van een traplift op te noemen:

  • Trapliften zien er vandaag de dag mooi en luxe uit en zijn daarom een goede aanvulling op je interieur.
  • Met een traplift houd je energie over voor leuke dingen in je dagelijkse leven.
  • Een traplift werkt ook wanneer de stroom uitvalt. Zo’n lift beschikt over een accu die wordt opgeladen wanneer er wel stroom is. Deze accu kan een tijdje mee.
  • Er is altijd ruimte over naast de traplift om zelf de trap op te komen wanneer je daar wel behoefte aan hebt.
  • Een traplift is uiteindelijk goedkoper dan je inboedel inpakken en moeten verhuizen.
  • Je kunt een traplift ook gebruiken om spullen naar boven te brengen. Dat is ideaal, want zo hoef je de spullen zelf niet de trap op te tillen.

 

Reacties