Foto: Interieurtrends-wonennl

Alles over de interieurtrend Japandi

Als je op zoek bent naar een nieuwe interieurtrend om je huis een frisse, stijlvolle uitstraling te geven, dan is Japandi misschien wel iets voor jou.

Nick 24 Maart 2023

Deze trend combineert de minimalistische en strakke lijnen van Scandinavisch design met de rustige en serene esthetiek van de Japanse cultuur. In deze blog lees je meer over interieurtrend Japandi.

Wat is Japandi?

Japandi is een interieurtrend die de Scandinavische en Japanse stijlen combineert. Het woord is een samenvoeging van de twee landen en hun ontwerpfilosofieën. Deze twee stijlen lijken in eerste instantie wellicht niet helemaal bij elkaar te passen, maar bij nadere inspectie zijn er veel overeenkomsten te vinden. Het doel van Japandi is om een rustige, serene omgeving te creëren met behulp van minimalistische ontwerpelementen en natuurlijke materialen.

Minimalisme en functionaliteit

Minimalisme en functionaliteit zijn dé twee woorden die de Japandi stijl het beste omschrijven. De meubels zijn vaak strak een eenvoudig, zonder overbodige details. Dit creëert een gevoel van ruimte en rust in het interieur. Daarnaast zorgen de neutrale en rustige kleuren voor een hele rustgevende en harmonieuze uitstraling in het huis.

Duurzame en natuurlijke materialen

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de samenleving en dat komt ook weer terug bij de Japandi trend. De materialen die gebruikt worden in dit interieur zijn voornamelijk natuurlijke materialen zoals bamboe, hout en linnen. De Japandi interieur trend sluit dus perfect aan bij de maatschappelijk ontwikkeling om zo duurzaam mogelijk overal mee om te gaan.

Hout is eigenlijk het belangrijkste materiaal en dit mag uiteraard niet ontbreken. Als jij je huis volgens de Japandi trend wilt inrichten, begin dan met een houten. Zorg er bij een houten vloer voor, dat deze goed wordt beschermd. Dit kun je bijvoorbeeld doen door stoelpootbeschermers onder destoelen te plaatsen, zodat deze geen krassen maken op de nieuwe houten vloer. De stoelpootbeschermers zijn niet duur, maar je hebt er wel langer plezier mee van je houten vloer!

Kleuren

Een andere manier waarop Japandi zich onderscheidt, is metunieke kleuren en het gebruik van contrast. Aan de ene kant werk wordt er veel met wit gewerkt en aan de andere kant worden donkere, Japanse aardtinten gebruikt. Als je bijvoorbeeld voor witte muren kiest, gebruik je de aardtinten meer in bijvoorbeeld de kleuren van meubels of accessoires.

Ambacht en handgemaakte objecten

Een ander kenmerk bij dit interieur is het gebruik van handgemaakte objecten. Dit komt overeen met het Japanse vakmanschap en het creëren van objecten met aandacht voor detail en precisie. Dit kan bijvoorbeeld terugkomen in handgemaakte keramieken kopjes of een handgemaakt vloerkleed.

In het kort

In deze blog heb je alles kunnen lezen over de interieurtrend Japandi. Door het combineren van Japanse en Scandinavische stijlelementen ontstaat er een rustige, minimalistische en functionele sfeer. Natuurlijke materialen en lichte kleuren spelen een belangrijke rol binnen deze stijl. Als je op zoek bent naar een rustige en natuurlijke sfeer in huis, is Japandi zeker een trend voor jou.

Wil je meer weten over de Scandinavische schoonheid in de keuken? Lees dan nu onze blog hierover!

 

Reacties
Anderen bekeken ook