Foto: Afzuigkap

Wat voor afzuigkap moet ik kiezen?

Met een overvloed aan opties kan het kiezen van de juiste afzuigkap een uitdaging zijn.

Theo Vliegop 22 December 2023

De afzuigkap, een enorm belangrijk apparaat in de keuken, speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezonde kookomgeving. Daarnaast voorkomt het apparaat ongewenste luchtjes en dampen.

Met een overvloed aan opties kan het kiezen van de juiste afzuigkap een uitdaging zijn. Om die reden geven we in dit artikel een antwoord op de vraag: wat voor afzuigkap moet ik kiezen? En waar moet je rekening mee houden?

Kijk naar het type afzuigkap

Afzuigkappen komen in diverse types, elk type heeft zijn eigen functies en toepassingen. Van de klassieke wandschouw afzuigkap tot een grote eiland afzuigkap. Het is belangrijk om te begrijpen welk type afzuigkap het beste past bij jouw keukenindeling en kookgewoonten.

De afmeting van de kap en de capaciteit

Een van de overwegingen waar je rekening mee moet houden is de grootte en capaciteit van de afzuigkap. De juiste maat is afhankelijk van de omvang van je kookruimte en het kookoppervlak. Een te kleine afzuigkap zal niet voldoende dampen en geuren afvoeren, terwijl een te grote kap overweldigend kan zijn voor een kleinere keuken.

Afzuigkappen komen in verschillende maten voor. De meest voorkomende maatvoering is de afzuigkap van 60 cm of de afzuigkap van 90 cm. Daarnaast kom je ook wel eens afzuigkappen van 120 cm tegen, maar deze zijn minder populair. 

Afzuigkap met afvoer of recirculatie

Het verschil tussen een afzuigkap die lucht afvoert naar buiten en een die de lucht filtert en terug de keuken in blaast, is van groot belang. Voor wie geen mogelijkheid heeft om lucht naar buiten af te voeren, kan een recirculatiesysteem een goede oplossing zijn. Voortaan zijn er enorm veel recirculatie afzuigkappen op de markt. Hierdoor heb je genoeg keuze!

Geluidsniveau van de kap

Niemand wil een afzuigkap die klinkt als een straaljager. Het geluidsniveau is een belangrijke factor om in gedachten te houden bij het maken van je keuze. Gelukkig zijn er stille opties op de markt die effectief dampen verwijderen zonder enorm veel lawaai te maken. Kijk naar het aantal decibel dat de afzuigkap produceert, indien je een stil model wilt aanschaffen.

Energieverbruik van de afzuigkap

Voor mensen die zich zorgen maken over het energieverbruik, zijn er energiezuinige afzuigkappen beschikbaar. Deze opties zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar kunnen ook helpen bij het verlagen van energiekosten op lange termijn. Dit is natuurlijk ook een belangrijke overweging die je moet maken!

Stijl en ontwerp

Een afzuigkap moet niet alleen functioneel zijn, maar mag ook wel een beetje mooi zijn. Gelukkig zijn er verschillende stijlen en ontwerpen beschikbaar om perfect te passen bij jouw keukeninrichting. Kies een afzuigkap die aansluit bij je keuken en de omgeving. 

Kosten van de afzuigkap

Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met het budget wat je wilt uitgeven aan een afzuigkap. Er zijn kappen in verschillende prijsklassen. Het is dus handig om te weten waar je naar op zoek bent en welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Wil je niet teveel geld uitgeven aan een afzuigkap? Er zijn genoeg goedkope modellen!

Reacties