Foto: 2022/maatkeuken-max-vakhtbovych-6284229.jpg

Waarop letten bij het kiezen van een keuken?

Het kiezen van een keuken is een belangrijke stap bij het inrichten van je huis. Het is de plek om te koken, te eten en te socializen

18 Augustus 2022

Elk gezin heeft andere behoeften als het gaat om het ontwerp van hun keuken. Kies je voor een traditionele of juist een moderne stijl? Het belangrijkste is misschien wel dat je kiest voor een keuken die past bij je levensstijl, gebruik en smaak. Kies bijvoorbeeld ook voor het juiste soort apparaten. Bij het uitkiezen van de keuken is het ook belangrijk dat deze goed in de ruimte past.

Passend bij het gebruik en de gezinssamenstelling

Een keuken moet goed worden gekozen op basis van je levensstijl. Je moet een ruimte kiezen die voor jou comfortabel is om de hele dag door te gebruiken. Je kunt dit doen door een kleine of grote keuken te kiezen op basis van je behoeften. Het is ook goed om te bedenken hoeveel mensen er tegelijk in de keuken moeten kunnen zijn. 

Je wilt elkaar niet in de weg staan of zitten als het hele gezin tegelijk in de keuken is. 

Een kleine keuken waar slechts één of twee personen tegelijk in kunnen werken, is geschikt voor alleenstaanden of gezinnen met kleine kinderen. Een grotere keuken kan meerdere mensen tegelijk aan, omdat iedereen zijn eigen ruimte heeft om eten klaar te maken.

Met de juiste apparatuur

Het is ook belangrijk om de juiste apparaten in je keuken te hebben. Een koelkast is natuurlijk nodig voor elke keuken, om het voedsel op een veilig temperatuur te bewaren. 

Steeds meer woning zijn gasloos. Daardoor zal je niet meer op gas kunnen koken. Je komt dan al snel uit op koken op elektra. Ook daar heb je meerdere opties in, namelijk inductie, keramisch of halogeen.

Bedenk goed voor jezelf hoe je de keuken gebruikt, hoeveel werkruimte je nodig hebt en welke apparaten. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een echte oven of voor een combi oven en magnetron. 

Als je voor een nieuwe keuken gaat, kan je natuurlijk ook kijken naar je huidige keuken. Heb je ruimte nodig voor bepaalde apparaten? Bijvoorbeeld een waterkoker, blender of een airfryer. Houd daarbij ook rekening met de ruimte in de kastjes die je nodig hebt.

In de juiste stijl

Een goed ontworpen keuken moet ook van tevoren worden gepland en voorbereid, zodat deze er altijd goed uitziet, ongeacht wat er op een bepaald moment in de keuken gebeurt. Als er bijvoorbeeld op dat moment veel vuile vaat in de gootsteen ligt opgestapeld, ziet het er niet goed uit als iemand deze 'rommelige' keuken binnenloopt. 

Tegenwoordig is er bij het kiezen van de juiste keuken eerder te veel keuze dan te weinig. Laat je online inspireren of bezoek eens een showroom. Dan kom je er vaak snel genoeg achter welke stijl je het mooiste vindt. Daarnaast is het natuurlijk goed om een stijl te kiezen die past bij de vloer, het plafond en de rest van de meubels.

Kom je erachter dat er eigenlijk geen keuken is die bij jullie huis past? Overweeg dan om te gaan voor een keuken op maat. Vaak gaat het dan om een handgemaakte keuken. Bij een maatwerk keuken hoef je geen concessies te doen. Je krijgt exact de kleur die je wilt, de kastruimte die je wilt en de apparaten die je wilt.

Conclusie

Het kiezen van een geschikte keuken is essentieel als je hem vaak wilt gebruiken en er graag wil zijn. Je moet daarbij rekening houden met het gebruik van de keuken en ervoor zorgen dat de juiste apparaten aanwezig zijn voor datgene waarvoor je ze nodig hebt - beide zullen je helpen om je de hele dag op je gemak te voelen in je nieuwe keuken!

 

 

 

 

Reacties