Foto: water-loopt-niet-weg

Help, mijn water loopt niet weg!

Als er één ding is wat thuis voor paniek kan zorgen, dan is het water dat niet wegloopt.

Guido van Loon

Of het nu in de gootsteen, het toilet of de douche is, het zorgt ervoor dat je dingen die normaliter bij de dagelijkse routine horen opeens niet meer normaal kunnen. Alle reden dus om het probleem te achterhalen en er wat aan te doen! We geven wat tips voor wat je kunt doen als je water niet wegloopt door een verstopping.

Soda

Je kunt soda gebruiken als milieuvriendelijk ontstoppingsmiddel. Het heeft namelijk een ontvettende werking, waardoor het haren en zeepresten kan losmaken en het zeer geschikt is om een gootsteen-, douche- of wastafelafvoer te ontstoppen. Schep het met een theelepel in de afvoer en laat het een aantal minuten intrekken. Daarna spoel je de afvoer door met kokend water. Herhaal dit proces een aantal keer. De soda zal de dikste lagen van het afval in de verstopping losweken. Daarna kun je met een plopper de rest van het vuil lostrekken.

Plopper

Iedereen kent hem wel: de plopper, in feite een houten stok met een zuignap. Kleinere problemen kun hiermee op een gemakkelijke manier opgelost worden. Je plaats hem over het afvoerputje en laat hem zich vastzuigen en vervolgens pomp je ermee. Doordat je een drukverschil creëert in de afvoer, wordt de blokkade losgetrokken. Het vuil komt daardoor los en naar boven. Mogelijk moet je het een aantal keer doen voordat het water weer goed doorstroomt. Spoel even goed door om het vuil weg te spoelen.

Hogedrukreiniger

Heb je een hogedrukreiniger, dan kun je die ook inzetten om je afvoerpijp te ontstoppen als het niet lukt met een plopper of met soda. Wel moet je het voorzichtig doen, anders zit de hele ruimte onder het water en vuil. Je stop de spuit van de hogedrukreiniger zo ver als mogelijk in de afvoer en spuit de pijp daarna een aantal minuten goed door.

Geen chemische ontstoppingsmiddelen

Je kunt op verschillende plekken, van de supermarkt tot de bouwmarkt, chemische ontstoppingsmiddelen krijgen. Deze zijn vaak nog goedkoop ook, en kunnen inderdaad een verstopping (deels) oplossen. Toch is het af te raden om deze middelen te gebruiken. Ze tasten namelijk de binnenkant van je afvoer aan, waardoor je afvoerpijpen dus beschadigd raken. Ook is het niet goed als je huid in aanraking komt met een chemisch ontstoppingsmiddel, want dit kan voor brandwonden zorgen. Ook vervuil je het water wat naar de centrale riolering stroomt met deze middelen.

Ontstoppingsveer

Lukt het niet met de eerdergenoemde methodes om de verstopping te verhelpen? Dan is er mogelijk een ontstoppingsveer nodig om het probleem op te lossen. Deze soepele veer kan druk uitoefenen op de verstopping. Een riool ontstoppingsbedrijf is doorgaans in het bezit van dit soort materialen of andere oplossingen om verstoppingen te verwijderen, en in dit geval raden we het dan ook aan om het aan de professionals over te laten.

Reacties