string(1) "p"

vuurvaste ovenschaal

Vuurvaste ovenschaal/ rond voor kip Ø 28 cm Ovenschaal Asapollos, speciaal om kip te grillen in uw houtgestookte oven.

Vuurvaste ovenschaal

Vuurvaste ovenschaal rond speciaal voor het bereiden van kip

Ronde ovenschaal voor het bereiden van ovenschotels en/of vleesgerechten in de houtgestookte pizzaoven.

U plaatst de kip op de plug en kunt de schaal rondom aanvullen met groenten, aardappels, bier enz.

Het aardewerk neemt warmte traag op, maar houdt deze daarna lang vast en is daarom ideaal voor het langzaam garen van gerechten.

De ovenschalen worden met de hand gemaakt in Spanje. De vuurvaste klei waarvan de schaal is gemaakt is hetzelfde materiaal wat ook terug te vinden is in de ovens.

Rood aardewerk is geschikt voor gebruik in de houtgestookte oven Ook kan het in de vriezer. Je kunt het in de magnetron gebruiken om gerechten kort op te warmen, niet om ze te bereiden (te lange tijd in de magnetron).
Stel het aardewerk niet bloot aan extreme temperatuurwisselingen (zet bv. een schotel niet rechtstreeks vanuit de koelkast in de oven en houd een hete schaal niet onder de koude kraan). Plaats bij gebruik op gas de schotel op een sudderplaatje.
De glazuurlaag zal met de tijd door het uitzetten tijdens het verhitten craqueleren. Dit is volstrekt normaal. Na veelvuldig gebruik zal de schaal minder poreus worden.

Vóór het eerste gebruik
Zet het aardewerk een aantal uren onder koud water en laat het daarna volledig opdrogen, liefst in een warme oven, om schimmelen te voorkomen (bij het drogen ‘aan de lucht’ kan dit, afhankelijk van de temperatuur in huis, tot 3 dagen duren). Bewaar het op een droge plaats.
Rood aardewerk is licht poreus. Als je er water of een andere vloeistof voor langere tijd in wenst te doen (bv. kruik of vaas), kan je het waterdicht maken: giet er een glas hete melk in en zorg dat de hele binnenoppervlakte met melk bedekt wordt. Giet de melk er uit en laat het aardewerk een nacht rusten. Spoel het af en laat het daarna opdrogen.

Onderhoud
Rood aardewerk kan je beter niet in de afwasmachine reinigen. Gebruik bij het afwassen een niet-metalen borstel en laat het aardewerk niet in water staan. Laat het aardewerk goed drogen om schimmel te voorkomen.