bulthaup b3

Wie de showroom van bulthaup aan de via Durini binnenloopt, staat meteen midden in de keuken. Maar het is geen gewone keuken: de spoelunit is zo hoog dat bezoekers zich moeten strekken om bij de kraan te komen, voor het naastgelegen kookveld moeten ze bukken en het werkblad aan de andere kant dient als zitgelegenheid. Wat bulthaup hier presenteert is een levendige collage, samengesteld uit elementen uit bulthaup b3 in een mengeling van hoogtes, kleuren en materialen. 

Samenspel

De presentatie laat zien hoe het systeem bulthaup b3 kan worden vertaald in een architectonisch landschap dat ook lijfelijk ervaarbaar is. Door te spelen met verschillende materialen, toplagen en vormen is zichtbaar gemaakt hoe die unieke uitstraling van een keuken ontstaat: als samenspel van vaststaande elementen en datgene wat wij als gebruikers aan sporen achterlaten. Juist die tegenstelling resulteert in wat de Japanners benoemen als de schoonheid van het imperfecte, wabi sabi. Zodra het individu een ruimte in gebruik neemt ontstaat oprechte authenticiteit.

Veranderbare keuken

De installatie aan de via Durini maakt duidelijk welke mogelijkheden bulthaup b3, de veranderbare keuken, allemaal te bieden heeft. Dankzij de grote hoeveelheid elementen in diverse hoogtes en dieptes, materialen, toplagen en kleuren kan iedereen zijn hyperindividuele keuken samenstellen. Elke bulthaup keuken heeft een volstrekt eigen uitstraling. Dat komt omdat bulthaup de keuken passend maakt voor de gezinnen, stellen, singles die hem gaan gebruiken en rekening houdt met hun persoonlijke behoeftes en verschillen in leefstijl. Maar ook omdat de consumenten zelf het beeld van de keuken bepalen – zij gebruiken de keuken, leven ermee en verrijken de keuken in de loop van de tijd met persoonlijke voorwerpen. Accessoires en keukengerei maken de presentatie compleet en zijn op type geordend naar de functies voorbereiden, koken en opdienen, bevoorraden en afspoelen. De installatie is ontworpen door kunstenaar en fotograaf Florian Böhm en art director Annahita Kamali. Zij verzamelden over de hele wereld spullen om hun keukeninstallatie mee te vullen. De makers verzamelden ook 200 kookboeken en richtten daarmee een bibliotheek in. Bezoekers kunnen dus een boek pakken en gezellig zitten lezen in het achterste deel van de installatie.

Paneelwand

Elk mens ontwikkelt een band met de objecten die hem omringen, hij verzamelt en voegt voorwerpen toe uit verschillende periodes, plaatsen en stijlperiodes. Het is juist die persoonlijke touch die zo belangrijk is in hoe we nu denken over het thema keuken en leefruimte. Een van de resultaten van het nieuwe denken is de nieuwe bulthaup paneelwand. Achter het paneel is ruimte gemaakt om persoonlijke voorwerpen – geliefde erfstukken of fraaie designobjecten - op te bergen. Dankzij de open messingkubus die naar links en rechts geschoven kan worden blijven ze ook zichtbaar. Op een andere plek kan het paneel zelf eenvoudig omhoog worden geschoven. Het onderste stuk herbergt een zeer brede lade, met daarin met zadelleer beklede functionele prisma's, goed gevuld met flessen wijn en sterke drank met bijpassende glazen.

Elementen

De elementen zijn geplaatst op podia en plateaus van beton, steen, doorleefde houten planken en handbeschilderde lavategels. Zo ervaart de bezoeker elke keer wanneer hij zich verplaatst verrassende momenten en een nieuwe visie: het perspectief verschuift voortdurend. Een- en hetzelfde object blijkt op meerdere manieren interpreteerbaar. De inspirerende installatie biedt gelegenheid om te ontspannen maar ook ruimte om het gesprek aan te gaan met andere bezoekers en inspireert tot nadenken over de betekenis van leefruimte voor de mensen in de 21ste eeuw.