Foto: eikenhouten-keuken

Op zoek naar een nieuwe keuken?

In deze blog vertellen we graag meer over keukens van eikenhout. We leggen je uit en waar je bij het samenstellen op moet letten!

Guido van Loon

Wil je graag een nieuwe keuken en ben je op zoek naar inspiratie? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende stijlen beschikbaar, waarbij je de gehele keuken naar wens inricht. In deze blog vertellen we graag meer over keuens van eikenhout. We leggen je uit en waar je bij het samenstellen op moet letten!

Wat voor soort keuken wil je?

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Dan is het eerste wat je doet het kiezen van de soort keuken. Wanneer je graag een plekje met een warme uitstraling wilt, is een eikenhouten keuken de ideale uitkomst.

Eiken is een robuuste houtsoort, waarmee je alle kanten op kunt. Hiermee is namelijk iedere gewenste stijl te creëren. Of je nu gaat voor een klassieke inrichting, een landelijke uitstraling of een modern ontwerp, het is allemaal mogelijk! In welke stijl ga jij je keuken inrichten?

Populariteit van eikenhout

Deze keukenstijl is al jarenlang populair en lijkt zelfs steeds geliefder te worden. De grootste reden hiervoor is de tijdloze uitstraling. Uiteraard kun je kiezen voor een vooraf ontworpen keuken met vaste afmetingen, maar je kunt er ook voor kiezen de eiken keuken zelf te ontwerpen. Wil je een opvallend ontwerp of kies je toch liever voor een rustige uitstraling?

Bedenk voor jezelf hoe je de keuken wilt vormgeven en stel een lijst op met jouw wensen. Hiermee weet je waar je op moet letten bij het samenstellen van jouw stijlvolle keuken van eikenhout. Hieronder nog enkele tips:

Stel een budget vast

Tegenwoordig heb je oneindig veel mogelijkheden bij het samenstellen van het interieur, zo ook bij het ontwerpen van je droomkeuken. Daarom is het altijd slim om vooraf een budget vast te stellen. En je hieraan te houden! Zo weet je van tevoren al wat het maximaal kost.

Denk na over de kleurcombinatie

Wil je het eikenhout door de hele keuken terugbrengen? Dat kan, maar dat hoeft zeker niet. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende tinten. Hierdoor is de ruimte in precies dezelfde stijl als de rest van het interieur samen te stellen
Hout is een leuke manier om meer natuurlijke elementen in huis te halen. Soms is het toevoegen van een variatie aan kleur of textuur leuk. Door afwisseling toe te brengen op sommige kasten creëer je een unieke look!

Keuken samenstellen

Zodra het budget is vastgesteld, kun je de kueken gaan samenstellen. Het belangrijkste zijn hier de kastjes. Deze worden gebaseerd op de stijl van de keuken die je wilt. Gelukkig is met eikenhout bijna iedere stijl te realiseren. Eikenhout is een natuurelement, waardoor geen plank hetzelfde is. Iedere kast is dus uniek!

Vervolgens kies je welke werkbladen je wilt. Wit marmeren bladen met een traditionele keuken kan prachtig zijn, net als rustiek hout met romige marmer. Beton is erg eveneens in op dit moment, maar ook de combinatie van pastelkleuren en grijs is erg populair.

Voeg de andere details toe

Nu je de hoofdstructuur en de tinten hebt gedaan, kun je de details toevoegen. Dit is het leuke gedeelte. Hierbij kun je denken aan de achterwand, de vloer en de handgrepen.

Hout gaat perfect samen met metaal en steen. Combineer het hout bijvoorbeeld met een natuurstenen achterwand en aanrechtblad, een gietvloer en aluminium of chromen handgrepen. Dit maakt jouw eiken keuken eigentijds.

Kies je gootsteen, kranen, verlichting en apparatuur

Als laatst kies je de apparatuur, de verlichting, de kranen en de spoelbak. Deze moeten passen in de algehele toon en esthetiek. In principe moet alles elkaar dus aanvullen. Vind je het mooi als alles bij elkaar past? Kies hier dan soortgelijke materialen als de details in de keuken van bijvoorbeeld de handgrepen en keukenapparaten. Of maak een gewaagde keuze en ga juist voor contrasten in materialen en kleuren.

Reacties