Miele lanceert als eerste in markt 3D-ontwerpen voor huishoudelijke apparaten

Miele lanceert wereldwijd als eerste in haar branche een aantal accessoires voor huishoudelijke apparatuur die je met een 3D-printer kan maken.

26 Juli 2020

Met 3D4U biedt Miele tien verschillende accessoires die iedereen gratis van het platform Thingiverse.com kan downloaden. Het zijn bestanden voor keukenaccessoires, stofzuigeraccessoires en handig gereedschap voor de thuiswerker. Extra bijzonder is de mogelijkheid om ontwerpen te customizen met eigen motieven en parameters.

Op de werkvloer is 3D-printen al lang heel gebruikelijk voor bijvoorbeeld prototyping. Maar ook thuis wordt deze techniek steeds populairder. “Als we producten willen maken die passen bij de wensen van de consument dan moeten we flexibel zijn. Want iedereen is uniek, met specifieke wensen. Met 3D4U kunnen we daarop inspelen en iets extra’s bieden, zegt David Buhl, 3D4U projectleider in de Miele fabriek in Bielefeld. “Daarbij maken wij overal gebruik van onze ontwikkelingscompetentie, bijvoorbeeld de knowhow van meer dan 90 jaar stofzuigen bij Miele”.

Keukenaccessoires, stofzuigeraccessoires en handig gereedschap

De eerste tien beschikbare ontwerpen van 3D4U zijn verschillende keukenaccessoires, accessoires voor stofzuigers en accessoires voor klusapparatuur. Bijvoorbeeld een boorgatreiniger, waarvan het design met een computersimulatie gestroomlijnd is, net zoals bij de productontwikkeling van de Miele stofzuigers. Op de zuigbuisgreep gemonteerd zuigt dit accessoire zich op de muur vast. Zo heb je beide handen vrij om de boormachine vast te houden.

Ook handig is de 3D4U zuigmond voor kostbare (en vaak kleine) voorwerpen. Door een fijne membraanstructuur van het opzetstuk belanden waardevolle voorwerpen als sieraden niet in de stofzuigerzak of het stofreservoir van de stofzuiger.

Voor de keuken kun je met 3D4U ook accessoires printen, bijvoorbeeld een koffieclip. Daarmee kun je geopende verpakkingen weer afsluiten en de inhoud met een schroefdop gemakkelijk doseren. Zo blijven koffiebonen langer vers. Ook kan je een dispenser printen, die een motief van cacao op de cappuccino of van poedersuiker op je gebak tovert. Voor een uniek ontwerp hoef je alleen maar de database voor het dekselsjabloon te downloaden en het gewenste motief met een CAD-programma toe te voegen.

Geschikt voor elk type 3D-printer

Elk 3D4U accessoire bevat een beschrijving van de aanbevolen printparameters en is getest op de maakbaarheid met een zogenaamde Fused-Layer-Modeling-printer (FLM-printer). Deze produceert een stroperige draad en stapelt deze laag voor laag, totdat er uiteindelijk een van onder naar boven opgebouwd voorwerp ontstaat. Voor het 3D-printproces adviseert Miele het gebruik van filamenten van polylactide (afgekort PLA). Het materiaal is goed te verwerken op gewone 3D-printers en is voor iedereen beschikbaar.

Alle printgegevens kunnen per direct van www.thingiverse.com gratis gedownload worden.

Reacties