Foto: vaatwasser-keuken

Inbouwapparatuur voor de keuken kiezen

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken kom je voor veel keuzes te staan: het ontwerp, het materiaalgebruik, de kleuren, keukenopstelling, verlichting etc.

Guido van Loon

Maar ook inbouwapparatuur is hier een belangrijk onderdeel van. Om het wat overzichtelijker te maken, zetten we hieronder informatie over verschillende keukenapparatuur op een rij.

Algemene tips om inbouwapparatuur te kiezen

Voordat we alle verschillende apparaten bespreken, delen we eerst een aantal algemene tips voor het maken van de beste keuze. Maak voor jezelf een lijstje met de apparaten die absoluut niet mogen ontbreken in jouw nieuwe keuken. Zet de inbouwapparatuur op volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Bij gebrek aan ruimte of budget, kun je zo het apparaat dat helemaal onderaan je lijstje staat wegstrepen. Houd daarnaast altijd rekening met de uitstraling en stijl van de keuken, verdiep je in de verschillende merken en vraag vooral om persoonlijk advies van een professional.

Kookplaat

Keukens zijn natuurlijk niet compleet zonder een kookplaat. De vraag is niet óf je een kookplaat wil laten inbouwen, maar voor welk soort je kiest. Alle opties hebben verschillende voor- en nadelen. Vind je onderhoud en gemak belangrijk? Dan is een inductiekookplaat of ceramische kookplaat een prima keuze. Heb je echt een passie voor koken of houd je van een karakteristieke look? Dan neig je wellicht eerder naar een gaskookplaat.

Afzuigkap

Kijk bij het uitzoeken van een afzuigkap vooral goed naar het keukenontwerp. Kun je de afzuigkap laten inbouwen in een bovenkast of het plafond? Of is het noodzakelijk om te kiezen voor een vrij hangende afzuigkap? Tegenwoordig is het ook mogelijk om een modern afzuigsysteem in het werkblad te laten verwerken.

Koelkast en vriezer

Bij een koelkast en vriezer draait het vooral om het juiste formaat. Kies een inhoud dat past bij de keuken en bij je huishouden. Let daarnaast op het energielabel – een A+++ is op dit moment de zuinigste keuze.

Oven en magnetron

Bepaal of je een aparte oven en magnetron in de keuken wil verwerken of liever kiest voor een combimagnetron om ruimte te besparen. Als je gaat voor een aparte oven, heb je nog de keuze uit allerlei soorten en formaten. Laat je hier goed over informeren en adviseren.

Vaatwasser

Stiekem kunnen we niet meer zonder een vaatwasmachine. Waar deze grote apparaten vroeger de look van keuken konden verpesten, kies je nu voor een ingebouwde vaatwasser. Van de buitenkant lijkt het gewoon op een keukenkastje. Let bij het uitzoeken van een vaatwasser op de prijs, het formaat, energielabel, gebruiksgemak, geluidsniveau en de moderne extra’s.

Reacties