Bauknecht viert honderd jaar innovatie in de woning

Bauknecht bestaat honderd jaar; een succesverhaal dat begon met een visie.

20 September 2019

Oprichter Gottlob Bauknecht droomde ooit over het aangenamer maken van het dagelijks leven door het gebruik van dé innovatieve technologie van zijn tijd: de elektrische motor. Praktisch gebruik van deze technische doorbraak zou mensen kunnen helpen in de huishouding en bij het zorgen voor het gezin. De moed en vindingrijkheid van Gottlob Bauknecht werpen hun vruchten af tot op de dag van vandaag. De huishoudelijke apparatuur van Bauknecht biedt innovatie en inspiratie voor een breed publiek.

Het 100-jarig jubileum van een succesvol bedrijf is een goed moment om na te denken over successen uit het verleden, maar het is ook een kans om naar de toekomst te kijken. Bauknecht is de afgelopen eeuw trouw gebleven aan de visie van de oprichter, zonder stil te blijven zitten.

Aan het begin van de twintigste eeuw waren huishoudelijke taken veel moeilijker; het was fysiek zwaar en veeleisend werk. Uitvinder Gottlob Bauknecht zag het potentieel van nieuwe technologie. Zijn passie werd gedreven door het idee dat het zware handmatige werk, een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven, door machines zou kunnen worden overgenomen. In 1919 richtte hij op 27-jarige leeftijd een klein bedrijfje op met een werkplaats in het Duitse Tailfingen, een investering van 500 Duitse Mark. Gottlob Bauknecht was een innovator die met zijn werk de huizen van morgen probeerde vorm te geven. Wat hij niet kon vermoeden was dat het bedrijf honderd jaar later nog steeds een succes zou zijn. In 2019 is Bauknecht nog even toegewijd aan de geavanceerde technologie, die ervoor zorgt dat de consument tijd een aandacht kan besteden aan die zaken die er echt toe doen.

Het succes kwam niet van de ene op de andere dag, maar het doorzettingsvermogen van Gottlob Bauknecht wierp zijn vruchten af. In 1932 kwam de grote doorbraak met de ontwikkeling van de Landfreund universele elektromotor. Deze diende als de technische basis voor de elektrische Allfix keukenmachine, in 1948 geïntroduceerd als eerste Bauknecht product voor de huishouding. Vanaf dat moment breidde het productportfolio voor gestaag uit; een periode die nu bekend staat als het ‘economische wonder’ van Duitsland. Tien jaar later werd de eerste volautomatische wasmachine geproduceerd en in 1977 verliet de eerste magnetron de Bauknecht-fabriek.

Pionier op het gebied van uitmuntende prestatie én design Bauknecht is er met zijn empathie en inzicht in de veranderende wensen en behoeften van zijn klanten altijd in geslaagd hoogwaardige technologie en designs aan te bieden. Bauknecht heeft met succes de tijdgeest weten vast te leggen met de introductie van nieuwe apparatuur, altijd rekening houdend met ontwikkelingen in de maatschappij en met de veranderende eisen van de consument. Slogans zoals ‘Magnetrons voor eenpersoonshuishoudens’ en de introductie van koelvriescombinaties met NoFrost-technologie, hielpen Bauknecht in de jaren tachtig één van de populairste merken te worden.

In de jaren negentig werd de keuken meer en meer de centrale focus van het huis. Het was niet alleen de plek waar voedsel werd bereid, maar ook het hart van het huis - de plek waar het sociale leven werd gevierd. Innovaties vanuit Bauknecht weerspiegelden deze verandering in levensstijl en hielpen ervoor te zorgen dat de keuken de meest gezellige plek in huis bleef. Sinds 1991 is Bauknecht een volledige dochteronderneming van de Amerikaanse Whirlpool Corporation. Samen brengen zij het merk Bauknecht met succes naar het nieuwe millennium.

“Als we een blik werpen op de afgelopen honderd jaar zien we niet alleen een verhaal van technische innovatie, maar we zien vooral ook de ongelooflijke sociale veranderingen die huishoudelijke apparatuur heeft mogelijk gemaakt. We houden meer tijd over voor ontspanning, voor vrienden en familie. De invloed op onze levensstandaard is ongekend en de ontwikkeling gaat nog altijd door,” aldus Jaap Meeldijk, brand manager voor Bauknecht in Nederland, “Het voortdurende streven naar innovatie is vandaag de dag te zien in Bauknecht’s vooruitstrevende rol bij het vormgeven van de ‘connected homes’ van de toekomst. Al in 2015 lanceerden we de eerste slimme apparatuur en samen met de consument hebben we sindsdien gewerkt aan krachtige nieuwe oplossingen. Al deze ontwikkelingen komen samen in onze nieuwste inbouwcollecties.”

Prestigieuze awards voor innovatie en design

Het 100-jarig jubileum begon met prestigieuze onderscheidingen: Bauknecht’s pronkstuk Collection 11 ontving de 2019 iF Design Award - één van ‘s werelds belangrijkste onderscheidingen voor excellent design. De Bauknecht ovens met Total Steam technologie werden verkozen tot "Kitchen Innovation of the Year® 2019" in de categorieën functionaliteit, innovatie, productvoordelen en design. De multifunctionele ovens belichamen de geest van innovatie door het beste van de traditionele oven te combineren met de kracht van stoom, waardoor een wereld van inspiratie voor gepassioneerde koks ontstaat.

Gesterkt door 100 jaar succesvolle bedrijfsgeschiedenis en het vertrouwen van zijn klanten is Bauknecht in 2019 begonnen aan zijn volgende 100 jaar, voortbouwend op het erfgoed en de waarden die het succes van het merk hebben gevormd. Bauknecht blijft zich steeds aanpassen aan de altijd veranderende wensen van de consument, de motor van onze innovatie.

Meer informatie www.bauknecht.nl

Reacties