Foto: KleineKeukenInrichten-WonenNL

Kleine keuken inrichten? Check deze tips

Sinds het begin van de coronacrisis zijn we in Nederland massaal aan het klussen. Het grootste doel van een verbouwing is vaak om meer ruimte te creëren.

Marlies 16 Maart 2023

Maar: in sommige gevallen is het niet mogelijk om uit te bouwen.

Beschik je bijvoorbeeld over een kleine keuken zonder enige mogelijkheid voor een uitbouw dan moet je creatief aan de slag gaan. Gelukkig is dat met de juiste tips en tricks gewoon mogelijk. In dit artikel geven we je enkele tips voor het inrichten van een kleine keuken.

Ga voor een rustige basis met lichte kleuren

Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat je donkere kleuren in een kleine keuken zoveel mogelijk moet vermijden. Dat komt omdat dit soort tinten zoals bruin, donkerblauw en zwart ervoor zorgen dat een ruimte optisch kleiner lijkt. Kies je echter voor een basis met lichte kleuren zoals beige, wit en diverse natuurlijke tinten dan lijkt zo'n ruimte al gauw groter. Pastelkleuren zijn ook een echte aanrader. Een bijkomend voordeel is dat natuurlijk licht reflecteert op lichte kleuren waardoor de ruimte nóg groter lijkt. Dat is ideaal voor een kleine keuken.

Ga de hoogte in met een kleine keuken

Wanneer je over een kleine keuken beschikt, heb je waarschijnlijk weinig vloerruimte om een keuken te plaatsen. Ga je voor een nieuwe keuken dan is het aan te raden om eens te kijken naar een hoog exemplaar. Dergelijke keukens kopen kun je gewoon doen door eerst online op zoek te gaan. Er is heel wat aanbod voor kleine keukens. Door voor een hoge keuken te gaan, een keuken met plafondhoge kasten in neutrale kleuren of handige bovenkastjes, bespaar je veel vloerruimte waardoor het geheel optisch gezien groter lijkt. Ook planken kunnen veel betekenen in zo'n ruimte. Ze zorgen voor extra opbergruimte én zien er stijlvol en modern uit. De perfecte combinatie!

Kies voor inbouwapparatuur voor extra ruimte

Nu je toch bezig bent met het kopen van een nieuwe keuken is dit meteen het moment om te kijken naar de mogelijkheden voor inbouwapparatuur. Het grote voordeel van inbouwapparatuur is wederom dat je er veel ruimte mee kunt winnen. Daarbij zorgt het ook voor een heel mooi en netjes geheel, omdat apparaten zoals vaatwassers en koelkasten nou niet echt de schoonheidsprijs krijgen. Die zijn vooral functioneel. Kies eveneens voor een ingebouwde spoelbak met voldoende ruimte en je zult zien dat het totaalplaatje er veel overzichtelijker uitziet. Overige keukenapparaten, zoals slowjuicers en airfryers, berg je op in de kastjes.

Schaf een keukenbar aan in plaats van een eettafel

In sommige kleine keukens is het mogelijk om naast te koken ook lekker te eten. Toch neemt een eettafel, ongeacht de grootte, best wat ruimte in. Om her en der wat ruimte te besparen, is het daarom aan te raden om de eettafel weg te doen en te kiezen voor een bar. Een keukenbar kan namelijk vaak direct aan de keuken worden bevestigd waardoor je niet eens zo heel veel ruimte kwijt bent. Daarbij staat zo'n barretje natuurlijk ook hartstikke gezellig. Leuk voor cocktailavonden of diners met vrienden en familie.

Zorg voor voldoende natuurlijk daglicht voor extra ruimte

Weet je waar je ook veel optische ruimte mee kunt creëren? Met natuurlijk daglicht. Zorg ervoor dat de ramen in je keuken vrij zijn, zodat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen kan schijnen. Door de reflectie op de keukenmeubels (in lichte kleuren) heb je automatisch meer optische ruimte. Daarbij is natuurlijk daglicht ontzettend goed voor je gezondheid. Laat de gordijnen dus lekker open op een zonnige dag. Beschikt je keuken over (te) weinig ramen? Boots het daglicht dan na met verschillende soorten verlichting. Zorg voor zowel sfeerverlichting als felle verlichting voor bij het koken.

Less is more: zorg voor weinig spullen in keuken

Tot slot is het goed om te weten dat het spreekwoord 'less is more' ook écht voor de keuken geldt. Het is dus helemaal niet handig om alle ruimte die je hebt in je keuken te benutten. Probeer juist om zo minimalistisch mogelijk te blijven met natuurlijk wel sfeervolle kleuren en materialen. In andere woorden: ga niet proppen in je keuken. Een overvolle keuken ziet er namelijk niet alleen rommelig uit; je keuken wordt er ook nog eens kleiner van. Dat is juist wat je niet wil met zo'n kleine ruimte. Ruim de benodigdheden voor de keuken op in kastjes en doe spullen weg die je helemaal niet nodig hebt.

Reacties
Anderen bekeken ook