Iittala brengt Teema-servies uit in nieuwe zachte tint

Teema Poeder

10 Mei 2019

Iittala's klassieker Teema staat bekend om zijn eenvoudige vormen en diversiteit aan kleuren, gemakkelijk te combineren met andere items in de collectie. Dit voorjaar introduceert Iittala een nieuwe geraffineerde, neutrale tint in de serie Teema: poeder.

Iittala introduceert poeder: een zachte en frisse kleur die moeiteloos te combineren is binnen de tijdloze serie Teema. Poeder is een ingetogen, rustgevende tint die de gedachte aan de zachte, stille lucht van een Noordse zonsondergang oproept. Als een vlotte, stijlvolle toevoeging of als alternatief voor het zuivere wit combineert poeder moeiteloos met andere kleuren - strak en modern.

Teema is ontworpen door een van Iittala's meest iconische designers, Kaj Franck. Het is een inspirerende collectie van functionele objecten in verschillende vormen, afmetingen en kleuren. Franck creëerde Teema in 1952 als een alternatief voor de overdadig gedecoreerde serviezen die toen in de mode waren. De lijn wordt nu beschouwd als de essentie van Scandinavisch design met zijn eenvoud, functionaliteit en vorm. Dankzij kleine details is elk bord multifunctioneel en stapelbaar; het is zowel geschikt om eten op te serveren, in te bewaren, in te vriezen of zelfs te verwarmen of bakken in de oven. Teema is verkrijgbaar in een brede serie van borden, schotels, bekers en kommen. Het is een echte kameleon op tafel, in een verscheidenheid aan kleuren, geschikt voor elke gelegenheid.

Een vleugje poeder

Teema's nieuwste toevoeging aan zijn immer evoluerende kleurenverhaal is poeder. Als stijlvol en warm element op elke tafel creëert poeder een rustige achtergrond om kleurrijke ingrediënten tegen te laten schitteren. Het verzachtende effect van poeder brengt licht en tederheid in elke omgeving. Het is bovendien uitstekend te combineren met andere Teema-kleuren. Poeder komt terug in zes nieuwe producten: een beker, een bord in drie formaten en een schaal in twee formaten.

Kleurrijke ontwerper

Kaj Franck staat bekend als 'het geweten van Fins design'. Zijn relatie met Iittala begon in 1946 toen hij tweede werd in een ontwerpwedstrijd die het bedrijf had georganiseerd. Samen met tijdgenoten als Tapio Wirkkala hielp Franck Iittala om aan een spannende weg te timmeren door eenvoudig, functioneel design te combineren met moderne, sculpturale kunst. Hij was opgegroeid in een wereld van overdadig versierde serviezen naast eenvoudige stenen borden en hield zichzelf staande tussen die twee uitersten. Tijdens zijn aanzienlijke carrière veroorzaakte Franck een kentering in de manier van denken over serviesgoed. Franck maakte gebruik van serieproductie om veelzijdige, praktische serviezen te kunnen maken tegen een redelijke prijs. Naast sociaal bewustzijn wordt zijn opmerkelijke carrière ook gekenmerkt door Francks zoektocht naar de essentie. Hij zou altijd basisvormen blijven bestuderen, met bijzondere aandacht voor de verhoudingen. Een ander wezenlijk element voor Franck was kleur: het is sterk aanwezig in zijn ontwerpen. Hij deed ooit de beroemde uitspraak dat "kleur de enige decoratie is die je nodig hebt". De iconische serie Teema, die een belangrijk onderdeel vormt van zowel Francks als Iittala's designgeschiedenis, is doordrongen van zijn liefde voor kleur. Teema vormt nog altijd het hart van de Iittala-collectie.

Kijk op www.iittala.com voor meer informatie.

Reacties