Foto: pexels-helena-lopes-696218

Hoe kun je extra genieten van je wijn?

13 miljoen Nederlanders drinken regelmatig wijn. Om precies te zijn drinkt de gemiddelde Nederlander 21 liter wijn per jaar. En dat aantal is door de jaren heen alleen maar aan het stijgen.

Nick 23 Oktober 2022

We zijn in Nederland dus echte wijnliefhebbers. Maar dan gaat het vooral over de witte wijn. Die is namelijk de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Terwijl vroeger nog de helft van de verkochte wijn rood was. Is dat nu al gezakt naar 40%. Waardoor de witte wijn een stijging heeft gemaakt. 46% van de verkochte wijn is momenteel namelijk wit. En als je dan specifiek kijkt naar de soort wijn die Nederlanders het meeste drinken, dan komt de Sauvignon Blanc en een Riesling het vaakst naar voren.

Extra genieten van wijn, dat kan op veel verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een fantastische wijnkelder of een schuur met daarin wijnmeubels, wijnvaten en een wijnkoelkast.

Wat is een wijnkelder?

Een kelder waar wijn wordt bewaard om zich te kunnen ontwikkelen. Dat noem je een wijnkelder. Wel zijn er een aantal zeer belangrijke punten waaraan een wijnkelder nog meer moet voldoen. Zo moet het donker zijn, er een hoge luchtvochtigheid zijn van maar liefst 70%, ook mogen er geen geuren in de wijnkelder komen én moet er een constante temperatuur aanwezig zijn, het liefst rond de elf graden Celsius. Een wijnkelder is dus vrij gemakkelijk thuis te creëren!

Wijnvaten en wijnrekken

Logischerwijs ga je alle wijnflessen niet op de grond zetten in de kelder. Daarvoor heb je wijnvaten en rekken. Die zorgen, zoals eerder gezegd, ervoor dat de wijn zich optimaal kan ontwikkelen. Mocht je liefhebber van zijn van één soort wijn dan zou je dat eventueel kunnen schenken in een groot vat. Naast dat het er extra luxe uitziet zal het ook de ontwikkeling versnellen. Mocht je veel verschillende soorten wijn willen laten ontwikkelen dan is een wijnrek de beste optie. Er bestaan zelfs rekken waar 110 wijnflessen in terecht kunnen.

Wijnkoelkast

Er is niet één temperatuur voor alle soorten wijn. Wel is het zo dat wijn ten alle tijden op een constante temperatuur moet blijven. Hiervoor is een wijnkoelkast de juiste, en enigste, optie. Aangezien je zeer waarschijnlijk in de normale koelkast een afwisselende temperatuur hebt aanvankelijk van wat er in ligt. Dat is dus niet optimaal voor wijn. Zo wordt witte wijn meestal gekoeld bij een graden Celsius van ongeveer 5. Rode wijn zit daarentegen vele male hoger, dan moet je al gauw denken aan 18 graden Celsius. Om dus extra te kunnen genieten van je wijn moet het op de juiste temperatuur zijn!

Wijnglazen

Op het momenteel dat je altijd wijn drinkt uit één soort glas ben je verkeerd bezig. Het maakt namelijk weldegelijk een verschil. Zo is het aangeraden om witte wijn te drinken uit een smalle kelk. Hierdoor blijft de temperatuur constant en krijg de wijn geen mogelijkheid om te ademen. Hierdoor zal namelijk de smaak en aroma verdwijnen. Bij een rode wijn is dat precies andersom. Hier heb je juist een wijnglas nodig met een brede kelk, waardoor de wijn kan luchten en er dus meer aroma’s vrijkomen. Doordat je rode wijn op een hogere temperatuur drinkt hoeft het ook niet perse constant te blijven.

Wijnmeubels

Vandaag de dag is het heel erg chique en luxe om bijvoorbeeld de wijnkelder of keuken een extra tint te geven doormiddel van wijnmeubels. Dan kun je denken aan een champagnekurk-kruk of een barkast gemaakt uit een oud wijnvat. Op het moment dat je een échte wijnliefhebber bent is dit eigenlijk onmisbaar.

 

Reacties