Foto: Feenstra_AEG_Vertical-Flame-_B

Nederlanders terughoudend met overstap naar elektrisch fornuis

Terwijl de eerste gasloze woonwijken in ons land worden gebouwd, blijkt dat de helft van de Nederlanders opziet tegen elektrisch koken.

40% is zelfs van mening dat ze daardoor opnieuw moeten leren koken. In ons land kookt tweederde van de huishoudens op een gasfornuis en een derde op de elektrische kookplaat. Dat blijkt uit een onderzoek naar gasloos koken in opdracht van Feenstra, de grootste installateur van ons land. Het onderzoek werd uitgevoerd door het bureau Big Data Small.

Uitdaging

Duidelijk is dat de grootste uitdaging in de energietransitie is om Nederlanders mee te krijgen in de omschakeling van gas naar elektrisch. Die uitdaging begint al in de keuken want koken is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Van degenen die al een elektrische plaat hebben, zegt 33% dat ze hun kookkunsten opnieuw moesten uitvinden.

Veiliger

‘Niettemin geeft de helft aan dat bijdragen aan een duurzame samenleving een goede reden is om te stoppen met koken op gas. Veiligheid speelt ook een grote rol. Bij degenen die al elektrisch koken was het gevaar van open vuur voor 56% reden om het gasfornuis te verruilen. Bij degenen die nog op gas koken, is dit voor 47% een reden om over te stappen naar de ‘veilige’ plaat.’

Goedkoper

Dat elektrisch koken goedkoper is, is slechts bij 40% van de Nederlanders bekend. Om die reden bleek dit ook geen belangrijke reden zijn om over te stappen. Bij de ondervraagden die al waren overgestapt naar de elektrische plaat was besparing slechts in 28% van de huishoudens hiervoor de reden.

Makkelijk te reinigen

Elektrische kookplaten zoals het keramisch fornuis zijn makkelijker schoon te maken. Van Dalen: ‘Dat werkt blijkbaar stimulerend want maar liefst 90% van de bezitters van een elektrische kookplaat maakt deze elke dag schoon. Dat is fors hoger dan de 74% gasfornuizen die dagelijks worden gereinigd.’

Bron: Feenstra 

Reacties