Foto: Duurzame_keukenblad

Duurzame materialen voor je keukenblad

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker, en ook in de keuken kun je kiezen voor duurzame opties.

14 Februari 2024

Denk aan een waterbesparende kraan of energiezuinige apparatuur, maar wist je ook dat het keukenblad duurzaam kan zijn?

Duurzame keukenbladen

Het terugdringen van materiaalgebruik, het zoeken naar herbruikbare materialen met een lagere footprint, en het ontwikkelen van nieuwe producten uit restmaterialen zijn allemaal mogelijkheden om duurzame keukenbladen te realiseren. De ontwikkeling van nieuwe circulaire concepten maakt verschillende keuzes mogelijk als het gaat om een duurzaam keukenblad. 

Greengridz®

TopLaminateDecorTop en FENIX 0.9 keukenbladen hebben ook duurzame varianten. De basislaag bestaat dan uit Greengridz: een lichtgewicht materiaal dat niet alleen veel duurzamer is dan multiplex en spaanplaat, maar ook kwalitatief gezien met kop en schouders bovenuit steekt.

Cosmolite® en Obsidiana

Cosmolite® en Obsidiana hebben een unieke uitstraling als de nieuwste keukenwerkbladen, gemaakt van gerecycled mineralen of glas! De keukenbladen zijn niet alleen van gerecyclede materialen gemaakt, maar kunnen ook 100% worden hergebruikt.

cosmodianagridz

Greengridz©: duurzaam keukenwerkblad

Greengridz® is een innovatief, bekroond en gepatenteerd kernmateriaal voor keukenwerkbladen dat kan worden gelamineerd met TopLaminate®, DecorTop® of FENIX®. Dit duurzame, waterdichte materiaal laat een kleinere ecologische voetafdruk achter dan multiplex, dat veel gebruikt wordt voor keukenwerkbladen. Ontdek ook de vele andere voordelen die Greengridz biedt:

 • Beter bestand tegen stotenschade dan multiplex
 • Beter bestand tegen water dan multiplex
 • Stabieler en lichter dan multiplex
 • Voordeliger dan multiplex
 • Verkrijgbaar in diktes van 20, 32, 38, 50, 60, 80 mm

De groene voordelen van Greengridz

Voor de productie van Greengridz® zijn minder grondstoffen nodig in vergelijking met traditionele werkbladen. Dat maakt de ecologische voetafdruk relatief klein, maar het heeft nog veel meer groene eigenschappen: het productieproces is namelijk ook groen. Het is FSC- en Carb2-gecertificeerd, en omdat Greengridz® licht van gewicht is, is er minder brandstof nodig om het te vervoeren. Dit zorgt ervoor dat er nog minder CO2 uitgestoten wordt in het hele productieproces. En daar stopt het niet, het is ook nog eens voordeliger dan conventionele basismaterialen!

TopLaminaat Statue Grey met Greengridz inlay

Cosmolite: Luxe keukenblad van … waste!

Kan industrieel afval ook mooi zijn? Wie het nieuwste keukenblad van Dekker Zevenhuizen ziet, zegt volmondig ja! Cosmolite® bestaat voor 100% uit mineralen van industrieel afval, afkomstig uit de steenindustrie, met hars. Het heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel composietsteen, maar is 100% recyclebaar.

Lang geaderde patronen

Van het basismateriaal worden één voor één platen geperst, waardoor er ook mooie, lang geaderde patronen ontstaan. Die platen worden door Dekker bewerkt tot keukenblad. Een keukenblad dat na gebruik eindeloos gerecycled kan worden. Waste no more!

Cosmolite

 • Hergebruik marmer- en natuursteenafval
 • 100% recyclebaar
 • Plaatdikte 12 mm
 • 8 beton- en marmerlook kleuren

Van Ice tot Black

Het kleurenpalet van Cosmolite bestaat uit acht kleuren die uiteenlopen van licht tot donker, van rustig tot geaderd. Een must-have in de moderne duurzame keuken! 

Z1.811-METEOR.I(01)_V0020_102_Cosmolite-Meteor-Ice-Keukenblad-met-Selsiuz-kraan-spoelbak-Lanesto-Inox

Werkbladmateriaal Obsidiana heeft het eeuwige leven

Dekker Zevenhuizen heeft na de ontwikkeling van het prijswinnende, milieuvriendelijke Greengridz niet stilgezeten. Opnieuw komt het familiebedrijf met een innovatief duurzaam materiaal: Obsidiana.

Gerecycled glas

Dit nieuwe hightechmateriaal bestaat voor 100% uit gerecycled glas en hars. Van het samengeperste materiaal worden blokken gemaakt en platen gezaagd die tot keukenbladen kunnen worden bewerkt. Niet één keer, maar eindeloos. Dit composiet kan namelijk eindeloos worden hergebruikt!

Obsidiana

 • Hergebruik glasafval
 • 100% recyclebaar
 • Plaatdikte 12 mm
 • 6 levendige kleuren

Volcano-serie

De collectie Obsidiana telt zes kleuren met rustige patronen: Volcano Cloud, Volcano Grey, Volcano Light, Volcano Pierre Bleue, Volcano Pearl en Volcano Dark. Voor de bewuste kiezer met smaak!

Z1.821-V.DARK(01)_V0020_101_Obsidiana Volcano Dark Keukenblad

Meer van Dekker Zevenhuizen
Reacties