Foto: 2022/zaden_pitten.jpg

Deze 9 voedingsmiddelen mogen niet in je keukenkastje ontbreken

Wil je een gezonde maaltijd op tafel zetten? Dan is het belangrijk om een goede basisvoorraad in je keuken te hebben.

Annemiek van der Krogt 23 Augustus 2022

Dit zijn negen gezonde voedingsmiddelen die niet in je keukenkastje zouden mogen ontbreken:

1.Extra vierge kokosolie

Extra vierge kokosolie is harstikke gezond, want het bevat nog alle gezonde vetzuren die bijdragen aan een gezond gewicht en dito vetpercentage. Bovendien kun je de olie goed verhitten zonder dat er schadelijke transvetzuren ontstaan. Een perfect product voor gezond bakken en braden.

2.Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie staat bol van de gezonde omega 9-vetzuren. Je gebruikt de olie het beste koud, want hij kan niet tegen verhitting. Dat maakt extra vierge olijfolie een goede keuze voor salades en andere koude gerechten.

3.Appelazijn

Appelazijn is gezond en daarnaast bijzonder veelzijdig. Je kunt dit product niet alleen gebruiken in gerechten. Je kunt er ook groenten en fruit mee inmaken en ermee schoonmaken. Een onmisbaar product dus voor in de keuken. Een gezonde dressing maken? Het enige dat je nodig hebt, is extra vierge olijfolie en appelazijn. Je kunt er eventueel nog een beetje mosterd, peper en zout bij doen voor de smaak. Probeer het eens!

4.Havermout

Havermout is één van de meest gezonde graansoorten. Het bevat namelijk gezonde koolhydraten en daarnaast relatief veel verzadigende vetten en eiwitten. Bovendien is havermout glutenvrij en daarom zacht voor de darmen. Je kunt er van alles mee maken. Van gezonde havermoutontbijtjes tot koolhydraatarme koekjes en zelfs een koolhydraatarme taart. Probeer het eens!

5.Noten

Noten leveren belangrijke vitamines en mineralen en daarnaast verzadigen ze goed. Een handje noten is dan ook een prima tussendoortje, dat bovendien erg gezond is. Zorg daarom altijd dat je noten in je keukenkastje hebt staan, zodat je niet misgrijpt naar deze gezonde snack. Kies gemengde noten, want ze bevatten allemaal een verschillende hoeveelheid voedingsstoffen. Zo zijn amandelen vooral rijk aan vitamine E, leveren walnoten gezonde omega 3-vetzuren en zorgen hazelnoten voor een goede hoeveelheid folaat (natuurlijk foliumzuur). Het beste zoek je in de winkel naar rauwe noten, omdat deze nog alle aminozuren bevatten.

6.Zaden en pitten

Zaden en pitten zijn rijk aan gezonde vetzuren, eiwitten en vezels. Dat maakt ze tot een geweldige topping op salades, toetjes, smoothies en zelfs soep. Kies voor verschillende soorten pitten, want ze leveren allemaal verschillende voedingsstoffen. Zo bevat lijnzaad een grote hoeveelheid van het omega 3-vetzuur ALA en leveren zonnebloempitten veel selenium en vitamine E. Hennepzaad bevat alle eiwitten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en pompoenpitten zijn bijzonder rijk aan het mineraal zink. Sesamzaad levert weer veel magnesium en koper, net als chiazaad. Doe er je voordeel mee en maak een pot met een zadenmengsel voor in je keukenkastje.

7.Kurkuma

Kurkuma of geelwortel is de basis van kerrie en daarom perfect voor gebruik in curry’s en sauzen. Bovendien is kurkuma erg gezond, want het bevat een stofje dat bijdraagt aan een goede werking van het immuunsysteem. We hebben het over curcumine, dat je in kleine hoeveelheid in kurkumapoeder vindt. Als je optimaal van de werking van deze stof wil profiteren, kun je het beste kurkuma kopen met een geconcentreerde hoeveelheid curcumine.

8.Bonen

Bonen zijn ontzettend veelzijdig en bovendien kun je ze in gedroogde vorm erg lang bewaren. Ze zijn bovendien bijzonder voedzaam en daarnaast niet duur. Het ideale product voor in je keukenkastje.

9.Linzen

Linzen zijn net als bonen bijzonder voedzaam door de vele vezels en eiwitten die ze bevatten. Je maakt er niet alleen een heerlijke vullende soep van, maar kunt deze peulvruchten ook verwerken in salades, curry’s, poke bowls en vegetarische burgers. Een onmisbaar product voor de gezonde keuken.

Reacties
Anderen bekeken ook