Foto: Haan

Kippen in de tuin houden: 3 tips

Overweeg jij om deze mooie diertjes in de tuin te houden? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Laat je dan inspireren door de volgende tips.

Eva 23 Oktober 2023

Steeds meer mensen houden kippen in de tuin. Waarom ook niet? Ze zijn geweldige huisdieren, maken de tuin ontzettend gezellig én leveren ook nog eens kakelverse eitjes. Natuurlijk komt er nog wel wat meer bij kijken. Dieren vragen nou eenmaal om de nodige aandacht. Er zijn dan ook genoeg zaken waar je aan moet denken voordat je kippen in huis haalt. Overweeg jij om deze mooie diertjes in de tuin te houden? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Laat je dan inspireren door de volgende tips.

Een veilig hok 

Allereerst is het belangrijk om een veilige omgeving voor de kippen te creëren. Een hok waar ze voldoende beweegruimte hebben en waar ze beschermd worden tegen de invloeden van buitenaf. Denk aan andere dingen, maar ook aan hun eigenwijze karakter waardoor ze wellicht proberen te ontsnappen. Goede afrastering van bijvoorbeeld schapengaas is dan ook geen overbodige luxe. Denk ook aan een fijn hok waar ze zich kunnen verschuilen op koude en regenachtige dagen of juist als het heel erg warm is. 

Ondanks dat kippen niet al te groot zijn, hebben ze toch voldoende ruimte nodig om te kunnen scharrelen. Aanbevolen wordt om minimaal vijf vierkante meter per dier te rekenen. Tien of vijfentwintig vierkante meter is nog beter, maar dit is logischerwijs niet in elke tuin mogelijk. Hoe meer kippen je houdt, hoe groter de ren dus moet zijn. 

Houd ook rekening met de juiste ondergrond voor in het kippenhok. Het is belangrijk om een hygiënische plek te creëren. Denk daarom aan een ondergrond die gemakkelijk af te spoelen is en tegelijkertijd veilig is voor de poten van de kip. Een veelgebruikt materiaal in het kippenhok is boomschors. Boomschors kopen doe je eenvoudig in een tuinwinkel. Het is een veelzijdig materiaal dat als ondergrond voor hokken van kleine dieren zoals kippen en konijnen kan worden gebruikt, maar ook als bodembedekker in de tuin.

Sociale dieren 

Houd er rekening mee dat kippen sociale dieren zijn. Ze leven het liefst in een groep. Zet daarom bij voorkeur een groepje kippen bij elkaar. Wees je er wel van bewust dat er altijd een flinke hiërarchie heerst binnen de groep. De zogenaamde pikorde. Deze mag niet zomaar verstoord worden. Probeer in elk geval te voorkomen dat een kip uiteindelijk alleen komt te zitten, want die eenzaamheid zal haar zeker niet goed doen.

Voeding 

Het is belangrijk dat je jouw kippen van de juiste voeding voorziet. Hoe gezonder zij leven, hoe meer eieren ze zullen leggen. Bovendien is dit natuurlijk ook de manier om jouw diertjes gezond te houden. Maar wat geef je een kip? 

Kippen zijn in principe alleseters. Toch zien we dat ze in veel huishoudens ook wel als afvalbak worden gebruikt voor restjes eten. Is het avondeten niet opgegaan? Ach, dan geven we het wel aan de kippen. Dit is echter niet altijd een goed idee. Want hoewel ze de meeste dingen wel zullen eten, is niet altijd alles even goed voor ze. Zo moet je echt oppassen met zoute producten, pikant afval en schillen van ui of restjes van prei. 

Weet je niet zeker of je iets aan een kip mag geven? Dan kun je dit simpelweg eens proberen. Kippen weten intuïtief wat ze niet mogen eten. Giftige producten zullen ze daarom altijd laten liggen. Slimme beestjes, nietwaar?

Reacties